Pe viitor, media din gimnaziu ar putea să nu mai conteze la admiterea la liceu. Ministrul Sorin Cîmpeanu consideră că nu ar mai trebui luată în calcul

23 mai 2022, 16:58

De fiecare dată când ponderea mediei din gimnaziu a fost redusă, argumentul a fost acela că sunt diferenţe foarte mari între rezultatele elevilor în cei patru ani de studiu şi rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională.

Ar trebui să nu mai conteze deloc pentru admiterea la liceu, spune ministrul Educației, care vrea să clarifice subiectul cât de repede va fi posibil. Măsura pare dorită de toate părțile.

Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor: Este o măsură total justificată. Nu este numai o propunere care este susținută de Consiliul elevilor, este susținută de majoritatea elevilor din țară, pentru că se simt foarte stresați pe tot parcursul gimnaziului de acest fenomen, fuga după note.

Andreea Bodea, directorul Colegiului Naţional „I. L. Caragiale”, Bucureşti: Cred în valoarea unui examen corect și serios organizat. Sunt situații, și nu puține, în care elevii obțin în acești ani de școală, mai ales la disciplinele care nu constituie probă de examen, cu foarte multă ușurință note. Nu peste tot, dar într-un procent important. Eu predau Limba franceză și preiau în clasa a IX-a elevi care au avut media 10 la Franceză în clasele V-VIII și care evaluați corect sunt undeva de nota 5, nota 6.

Diana Răducanu, director adjunct Liceul Teoretic „Jean Monnet”, Bucureşti: Cred că este oportună renunţarea la acest procentaj. Nu există nişte standarde de evaluare unitare în întreaga ţară. Sau chiar dacă ele există la nivel teoretic, nu sunt puse în practică. Şi evident că o notă de 10 într-o şcoală nu este aceeaşi notă de 10 în altă şcoală.

Până în 2013, media din clasele V-VIII conta în proporţie de 50% în calculul mediei de admitere la liceu. Ulterior, acest procent a fost redus la 25%, iar din 2017 media din clasele V-VIII contează în proporţie de 20% la admiterea la liceu.

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din România: De ce ne dorim noi să se scoată? Pentru că elevul se duce la examen şi arată ceea ce ştie.

Probele se vor sustine peste exact 3 săptămâni, după regula veche.

Anul trecut, aproape un sfert dintre cei care au participat la Evaluarea Națională au obținut cel mult 5.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite