Pe urmele victimelor Holocaustului. 45 de elevi și profesori români au vizitat fabrica lui Schindler, cel care a salvat 1200 de evrei

13 aprilie 2018, 20:32

Fabrica lui Schindler a fost ultima oprire pe care copiii români plecați pe urmele Holocaustului au facut-o în Polonia.

În fabrică, acum mulți ani, s-au filmat scenele din filmul Lista lui Schindler. Pe exteriorul clădirii sunt câteva fotografii cu unii dintre cei 1.200 de evrei pe care Schindler i-a scăpat de la moarte trimițându-i în Cehoslovacia. La etaj, biroul lui Schindler este același de atunci. Dacă nu ar fi fost salvați, destinația evreilor din fabrica lui Schindler ar fi fost Auschwitz.

Auschwitz a fost sinonim cu împărăția morții. Aici, răul a dănuit cinci ani, timp în care un milion și jumătate de oameni și-au găsit sfârșitul.

Locul i-a întristat pe cei care au avut rude care au ajuns acolo. Jurnalista Eva Galamboş povestește că din familia extinsă a mamei sale, 40 de oameni au luat forțat drumul lagărelor. Doar patru s-au mai întors acasă. Până astăzi, nu a fost niciodată să vadă lagărul de concentrare.

Vizita de studiu în Polonia, pe urmele Holocaustului, le-a lăsat tuturor celor 45 de copii și profesori din România impresii puternice.

S-a plâns s-a suferit, dar s-au legat și prietenii frumoase.

Istoria a consemnat Holocaustul în cărțile sale. Elie Wiesel spunea că oricine ascultă un martor devine un martor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite