Pe urmele lui Mircea Eliade. Tur cultural ghidat pe Strada Mântuleasa din București

Bucureștenii ar trebui să știe că pot descoperi Capitala cu ajutorul unor ghizi pasionați care scot din arhive și biblioteci povești uitate. Proiectul ''Cu bastonul prin București'' propune câte un traseu în fiecare duminică. Astăzi a venit rândul mahalalei Mântuleasa, o zonă care a marcat copilăria lui Mircea Eliade.

21 Aprilie 2019, 21:26 |
Pe urmele lui Eliade
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Dacă Mircea Eliade ar fi rămas în cartierul bucureştean care i-a marcat copilăria poate nu ar fi ajuns unul dintre cei mai mari cărturari români.

În căutarea lui Mircea Eliade, oameni de toate vârstele cu copii, cărucioare şi căţei s-au adus dimineaţa, la Biserica Mântuleasa, in inima mahalalei, triunghiul fantastic al literaturii lui Eliade.

Ghizi le-au fost doi tineri înarmaţi cu amplificatoare de voce şi citate din opera marelui scriitor şi filosof. I-au plimbat înapoi în timp pe străzile din nuvelele fantastice ale lui Eliade, scrise în exil.

Mircea Eliade a fost elev al şcolii de pe Strada Mântuleasa. Clădirea nu mai există, unii au vrut să ridice acolo un colos care ar fi distrus imobilul de lângă.

Fără eleganţa de odinioară, multe clădiri parcă plâng, scorojite.

În Mântuleasa, mahalaua negustorilor înstăriţi, a locuit şi Mircea Vulcănescu, prietenul lui Eliade, victimă a comunismului.

Acolo sunt şi clădirea soră a restaurantului Caru cu Bere, fosta fabrică de trăsuri, Sanatoriul unde a murit Mihai Eminescu şi multe altele.

Poveştile din turul ghidat nu sunt doar despre Mircea Eliade, literatură, filosofie, ci şi despre istorie, arhitectură, urbanism şi vremuri care au distrus şi urâţit Capitala.

Plimbarea "Cu bastonul prin Bucureşti" s-a incheiat la blocul ridicat în locul casei în care Eliade a locuit până în adolescenţă.

Aceste tururi ghidate gratuite se fac, în weekend, de 10 ani.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ -2°C 1°C
CONSTANTA 2°C 4°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV -2°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI