Pe un băiețel din Polonia îl cheamă Yoda, după celebrul personaj din Războiul Stelelor. O lege care obliga părinții să-și boteze copiii cu nume dintr-o listă aprobată a fost modificată

29 noiembrie 2018, 12:58

Yoda din Polonia are 4 ani, iar tatăl lui este un mare fan al filmului SF.

Wojciech Staszewski, jurnalist, tatăl lui  Igor Yoda: „În 1979, tata m-a dus la cinema să văd Episodul IV din Războiul Stelelor. Ţin minte cum stăteam în scaun când deodată au apărut literele pe ecran şi nava spaţială! Şi după 40 de ani am acea amintire vie în minte.”

Inițial, când a petiționat schimbarea celui de- al doilea prenume al copilului, s-a lovit de refuzul autorităților, pe motiv că este un personaj fictiv cu pielea verde și mic de statura. Discriminare – a considerat tatăl, care a făcut apel și, într-un final, a avut câștig de cauză.

Katarzyna Klosinska, membră în Consiliul Limbii Poloneze: „Au mai existat nume predestinate ca Bogumil, care înseamnă ‘cel cu care Dumnezeu este blând‘.  Şi în cazul ăsta cred că Yoda este un astfel de nume predestinat. Să numeşti un copil astfel este să-i doreşti caracteristicile unui erou din Războiul Stelelor. Presupun că este un semn al acestor vremuri postmoderne.”

Problema numelor este sensibilă în Polonia, unde o lege recentă obligă părinții să-și boteze copiii cu nume dintr-o listă aprobată de autorități. Dar mulți s-au revoltat și legea a fost schimbată. Doar anul acesta, cel puțin două fetițe poloneze au fost botezate Leia, tot după numele unui personaj  din Războiul Stelelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite