PE solicită printr-o rezoluție acordarea fără întârziere a statutului de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova

Parlamentul European
Parlamentul European
23 iunie 2022, 16:13

În contextul războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, o asemenea decizie fi echivalentă cu demonstrarea rolului de lider, a hotărârii şi a viziunii UE, potrivit eurodeputaţilor, reuniţi în plen miercuri şi joi. Aceştia insistă asupra faptului că nu există o „procedură accelerată” pentru aderarea la UE şi că aderarea rămâne un proces structurat şi bazat pe merite, care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare la UE şi depinde de punerea în aplicare efectivă a reformelor.

Parlamentul invită autorităţile din Ucraina, Republica Moldova şi Georgia „să demonstreze fără echivoc hotărârea politică de a da curs ambiţiilor europene ale popoarelor lor”, accelerând reformele pentru a îndeplini în mod eficient criteriile de aderare la UE cât mai curând posibil.

Ucrainenii, moldoveni şi georgienii merită să trăiască în ţări libere, democratice şi prospere, care să fie membri mândri şi dedicaţi ai familiei europene, potrivit eurodeputaţilor, îndemnând Consiliul European să facă un prim pas important în direcţia îndeplinirii aspiraţiilor legitime ale cetăţenilor acestor trei ţări.

Rezoluţia subliniază că nu există nicio alternativă la extindere, care este „mai mult ca oricând o investiţie geostrategică” într-o UE stabilă, puternică şi unită. Perspectiva aderării depline la UE pentru ţările care se străduiesc să devină state membre ţine de propriile interese politice, economice şi de securitate ale Uniunii Europene. Eurodeputaţii solicită ca procesul de extindere să fie „redinamizat” şi deblocat în ceea ce priveşte Balcanii de Vest.

Astfel cum prevede articolul 49 din Tratatul UE, orice ţară europeană care respectă valorile menţionate la articolul 2 şi care se angajează să le promoveze poate solicita să devină membră a Uniunii Europene. Decizia privind aderarea la UE este luată în unanimitate de către Consiliu, după consultarea Comisiei şi obţinerea aprobării Parlamentului.

Ucraina (pe 28 februarie), Republica Moldova şi Georgia (ambele pe 3 martie) au solicitat aderarea la UE în urma atacului Rusiei împotriva Ucrainei. Pe 17 iunie, Comisia a publicat avize cu privire la cele trei cereri, recomandând Consiliului să confirme perspectivele Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei de a deveni state membre ale UE.

Subiectul se află pe ordinea de zi a Consiliului European, care se reuneşte joi şi vineri la Bruxelles. Înaintea summitului, liderii UE s-au întâlnit în această dimineaţă cu omologii lor din Balcanii de Vest.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite