„Pe măsură ce ieşeau la suprafaţă, număram”. Scafandrii britanici povestesc despre operațiunea de salvare fără precedent din Thailanda

13 iulie 2018, 19:45

Bucuria succesului a fost umbrită de decesul unui scafandru thailandez. Samarn Poonan, militar în forțele speciale ale Marinei, a murit în tunelul groazei, în timp ce transporta butelii cu oxigen pentru ceilalți membri ai grupului de intervenție.

Curajul și devotamentul său au fost salutate de colegii britanici, printre care s-a aflat și Rick Stanton, cel care i-a gasit pe copii: „La început am simţit o mare bucurie. Am răsuflat uşuraţi că sunt în viaţă. Pe măsură ce ieşeau la suprafaţă, număram până la 13. De necrezut. Le-am dat puţină lumină în plus. Aveau şi ei puţină. Păreau sănătoşi. Nu ne gândeam decât la modalitatea de a-i scoate de acolo. A fost uşurare, dar dublată de incertitudine.”

Unul dintre cele mai importante lucruri a fost să li se pună copiilor măști întregi. Trebuiau evitate panica și posibilitatea ca micuții să scape tubul de oxigen.

Chris Jewell, scafandru: „Condiţiile de scufundare erau foarte periculoase. Vizibilitatea era minimă. Erau constrângeri. Dar aveam o responsabilitate faţă de viaţa omenească.”

Chiar daca participantii la  operațiunea de salvare au o experiență imensă, misiunea din Thailanda a fost o noutate și pentru ei.

Scafandrii britanici au negat zvonurile potrivit cărora copiii ar fi fost sedați pentru a fi scoși mai ușor. Ei au explicat că era vital ca micuții să fie conștienți pentru că pe unele tronsoane ale tunelului au fost obligați să înoate singuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite