Pe Drumul Crucii nu mai pășesc pelerini. Toate bisericile catolice sunt pustii, dar rămân deschise

Catolicii din întreaga lume pregătesc Sărbătorile Pascale în izolare: bisericile sunt goale, la riturile din această săptămâna nu mai participă enoriași și fiecare se reculege în tăcere, acasă. Oamenii sunt îndemnați să asculte sfaturile de izolare, iar slujitorii bisericii vin cu tot felul de propuneri, pentru a-i face să intre, pe cât posibil, în spiritul sărbătorii creștine.

10 Aprilie 2020, 20:25 |

Pe drumul Crucii, la Ierusalim, au pășit doar câțiva călugări franciscani, astăzi. E un contrast izbitor față de alți ani. Dar restricțiile sunt clare: oamenii nu pot ieși din casă, turiștii nu mai sunt primiți, la liturgii pot participa maximum 10 clerici. Iar polițiștii veghează la respectarea strictă a regulilor.

Italienii refăceau și ei, simbolic, Drumul Crucii, dar acum străzile au rămas pustii. Poliția și-a înăsprit controalele peste tot, în peninsula, pentru a-i împiedică pe oameni să se deplaseze în aceste zile fără un motiv urgent.

Doar 7 oameni au fost înăuntru la Notre Dame, la slujba de astăzi, urmărită de francezi la televizor. A trecut un an de când catedrala a ars, iar acum, coroana de spini salvată de pompieri din incendiu, a fost adusă înapoi, în semn de speranța și de încredere în viitor.

Toate bisericile catolice sunt pustii, dar rămân deschise. Iar credincioșii pot să se roage și online și mai ales, să asiste la slujbe, postate pe internet. Pentru rugăciuni de sănătate sau pomenire, enoriașii scriu mesaje preoților pe rețele de socializare.

În altă parohie, din Irlanda, preotul a mers el însuși la fiecare enorias acasă cu un... papamobil. Vehiculul a fost păstrat drept amintire din anii '80, când Papa Ioan Paul al doilea a vizitat această țară.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 8°C 10°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 9°C
CRAIOVA 10°C 9°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI