PE a votat reforma privind drepturile de autor pe piața unică digitală

26 martie 2019, 15:15

Reforma este una controversată pentru că face obiectul unei dispute între creatorii de conținut, artiștii, cei care crează opere și giganții internatului, cei care le distribuie – Google, Amazon, Facebook, etc.

Controversa apare pentru că această prevedere ar putea avea consecințe asupra libertății de exprimare.

Articolul 11 din lege spune că plata se va face pentru articolele publicate pe internet. Deci toate link-urile pe care noi le le distribuim pe Internet ar trebui plătite.

Articolul 13 se referă la controlul a ceea ce se postează pe platformele digitate – practic tot ceea ce înseamnă video și audio va fi contra cost.

Pentru că giganții au foarte multe resurse vor putea să reziste, însă foarte multe companii mai mici, foarte mulți utilizatori finali se vor lovi de acest zid.

Pe măsură ce va trece timpul vom avea din ce în ce mai mult conținut cu plată pe Internet, iar libertatea de exprimare se va restrânge, a transmis pentru Telejurnal Lucian Pârvoiu.

___________________

Mai întâi legislativul comunitar a votat împotriva propunerii de respingere a propunerii Comisiei Europene, dar şi, la limită, împotriva unei solicitări a eurodeputatei austriece Evelyn Regner (SPO, grupul S&D), făcută în numele a 38 de eurodeputaţi, ca amendamentele la acordul provizoriu să fie supuse la vot individual.

În cele din urmă, reforma propusă de Comisia Europeană în septembrie 2016 a fost adoptată, cu 348 de voturi pentru, 274 împotrivă şi 36 de abţineri.

„În pofida campaniei costisitoare a marilor jucători din domeniul tehnologiei, noile reguli reprezintă un acord larg asupra nevoii unui mecanism funcţional de protecţie a proprietăţii în era digitală”, a declarat raportorul Axel Voss, din grupul PPE din PE, citat într-un comunicat, potrivit Agerpres.

El a dat asigurări că directiva nu schimbă regulile jocului, ci le face pe cele actuale aplicabile. „Ceea ce era legal să postezi înainte de directivă, va rămâne legal după adoptarea Directivei. (…) Acordurile de copyright încheiate între platforme şi deţinătorii de drepturi vor exclude eventualitatea ca utilizatorii să fie traşi la răspundere pentru încălcarea copyrightului”, a adăugat el.

După trei ani de negocieri intense între Parlamentul European şi statele membre, acordul provizoriu prevede aplicarea şi în mediul online a drepturilor şi obligaţiilor legislaţiei privind drepturile de autor. Noile reguli oferă posibilitatea autorilor şi editorilor de presă de a negocia drepturile de autor cu platforme de internet precum YouTube şi agregatori de ştiri ca Google News sau Facebook.

De asemenea, au fost introduse mai multe garanţii pentru a se asigura că internetul rămâne un spaţiu caracterizat de libertatea de expresie.

Acordul doreşte, de asemenea, să faciliteze folosirea materialelor cu drept de autor în scopul cercetării efectuate prin intermediul prelucrării de text şi date, eliminându-se astfel un dezavantaj competitiv important cu care se confruntă în prezent cercetătorii. Se stipulează faptul că restricţiile cauzate de drepturile de autor nu se aplică conţinutului utilizat în scop educaţional sau pentru ilustrare.

În ziua votului, în faţa sediului Parlamentului European de la Strasbourg s-au distribuit materiale promoţionale pentru votarea directivei copyright, precum difuzarea unui ziar de opt pagini cu titlul „#Yes2Copyright”, şi a avut loc chiar un scurt concert.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite