Pe 30 decembrie 1947, Republica a fost instaurată cu forţa. Noul regim a fost un cadou pentru Stalin, la 25 de ani de la nașterea URSS

30 decembrie 1947 a rămas în istorie ca Ziua Republicii. Atunci comuniştii l-au forţat pe Regele Mihai să abdice şi au proclamat Republica, în grabă, în timpul sărbătorilor. Şi-au dorit astfel să-i facă un cadou lui Stalin. Ruşii sărbătoreau pe 30 decembrie 25 de ani de la înfiinţarea Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice, fostul URSS.

30 Decembrie 2018, 20:49 Știrile TVR |
Republica a fost instaurată cu forța
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La Palatul Elisabeta din Capitală a fost instaurată cu forţa Republica, în urmă cu 71 de ani. Comuniştii au înconjurat palatul cu tancurile diviziei Tudor Vladimirescu, au arestat gărzile regale și au tăiat legăturile telefonice.

Petru Groza și Gheorghe Gheorghiu Dej sosiseră la Palatul Elisabeta cu actul abdicării gata redactat. Văzând că Regele a ezitat să abdice, Groza i-a arătat pistolul și l-a amenințat că, dacă nu semnează, va fi o baie de sânge.

Proclamarea Republicii era un cadou pentru ruși care sărbătoreau tot pe 30 decembrie formarea Uniunii Sovietice. Stalin a întors cadoul: un lot de prizonieri români din Uniunea Sovietică a sosit în gara Focșani.

Muncitori și țărani au fost scoși în stradă pentru a sărbători, sub promisiunea unei vieţi mai bune.

Regele Mihai a fost apoi trimis în exil pe 3 ianuarie 1948. Propaganda comunistă a impus ideea că Familia Regală a plecat cu un tren încărcat de bogăţii.

Au urmat arestări în masă, suprimarea elitei României, naționalizarea, industrializarea, colectivizarea forțată.

În exil, Regele Mihai s-a căsătorit, a avut cinci fiice și a trăit modest, muncind ca pilot şi ca broker. A fost urmărit de securiști până în 1990.

Alături de diaspora, s-a opus guvernelor comuniste de la București. I s-a permis să se întoarcă acasă definitiv după 50 de ani, abia în 1997.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 6°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 7°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI