Pe 26 mai, românii sunt așteptați la urne pentru alegerile europarlamentare și referendum național. Unde și cum se poate vota

22 mai 2019, 20:21

Duminică sunt alegeri europarlamentare și referendum. Alegătorii pot participa la un singur scrutin sau, dacă se răzgândesc, pot vota mai târziu și pentru al doilea. Numărul secțiilor de vot a fost suplimentat.

Pașii pentru vot nu ar trebui să provoace dificultăți. Pe site-ul registrulelectoral.ro este suficientă introducerea datelor de familie și a codului numeric personal pentru a identifica secția de vot la care puteți vota în localitatea de domiciliu.

Odată ajunși în interiorul secției de vot, un operator va verifica dacă deja v-ați exercitat sau nu acest drept de vot. Dacă nu ați făcut acest lucru, veți fi direcționat către membrii secției de votare și, în baza cărții de identitate, veți primi trei buletine de vot: unul pentru candidații la europarlamentare și alte două pentru a răspunde celor două întrebări care sunt subiectul acestui referendum consultativ.

Soluții sunt și pentru cei aflați în ziua votului în altă localitate decât cea de rezidență.

Ajunși în cabina de vot, alegătorii au de ales dintre candidații independenți și cei susținuți de partidele parlamentare pentru legislativul European. Și să opteze cu Da sau Nu la întrebările din buletinele de vot pentru referendum:

1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?

Odată procedura de vot încheiată, mai aveți un singur pas de făcut: inserarea celor trei buletine de vot în urnele special amenajate. Avem o urnă pentru alegerile europarlamentare și alte două urne pentru răspunsurile la referendum. În cazul în care, din greșeală sau din întâmplare, ați inserat două sau trei buletine de vot într-o singură urnă, toate voturile vor fi validate, dacă au fost exprimate corect.

Persoanele bolnave, dar și deținuții de drept comun, beneficiari  de drepturi electorale, pot solicita urna specială.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite