La câteva ore după actul de la 23 August 1944 și după ce Regele Mihai a citit la radio proclamația prin care anunța revenirea la vechile alianțe, nemţii îl vânau pe monarhul de 23 de ani pentru a-l ucide. Majestatea Sa a fost obligat să plece într-un refugiu, un domiciliu strict secret, în satul gorjean Dobrița. Regele Mihai și Regina Mamă au stat în conacul din sat, păziți de furia dezlănțuită a armatei germane doar de o mână de soldați români, în timp ce, la Bucureşti, Palatul Regal fusese bombardat.
La 24 august 1944, Regina Mamă, Regele Mihai alături de mai mulți apropiați au ajuns la Dobrița pentru a fi în siguranță.
Colonelul Petre Petrescu a fost cel care i-a propus regelui să stea aici. Locația s-a dovedit una sigură.
Conacul aparține acum unuia dintre nepoții colonelului Petrescu, iar acesta își amintește parte dintre acele momente.
La finalul războiului, conacul a fost confiscat, iar proprietarul a fost aruncat în închisoare drept trădător de țară și spion economic.
Casa a căzut pradă comuniștilor, care au transformat-o într-un sediu de CAP, chiar grajd pentru capre.
După ce a fost retrocedat, conacul a ajuns la cei îndreptățiți și a devenit casă de oaspeți și pensiune.
Localnicii își amintesc cu mândrie de prezența regelui aici.
Profesorul Grigore Catană, veteran de război în vârstă de 95 de ani, își amintește cum într-o zi Regele Mihai, care se plimba pe ulițele satului, a fost invitat de o familie de țărani la masă.
Veteranul povestește și de starea de neliniște care-l apăsa, dar și grija care i-o purta regina mamă când acesta survola cerul cu avionul sau cutreiera munții cu motocicleta.
Cunoscutul pediatru Ana Culcer își amintește cum tatăl său l-a îngrijit pe rege după un accident de motocicletă. Medicul mai povestește despre modestia și simplitatea Familiei Regale.
Regele a ajuns pentru ultima dată în județul Gorj pe 8 noiembrie 2007, la Mănăstirea Tismana.