Pe 19 Decembrie 1989 muncitorii din Timișoara au oprit lucrul. Începea o nouă zi de luptă pentru libertate

Zece mii de oameni au ieșit în stradă la Timișoara în Decembrie 1989. Timișorenii au sfidat gloanțele care puseseră deja la pământ sute de oameni. O nouă zi de luptă pentru libertate, o nouă filă de istorie. Pe 19 Decembrie 1989 muncitorii din fabricile Timișoarei au oprit lucrul. Trupele de securitate au tras în plin în toți cei care au încercat să se apropie de porțile întreprinderii. Fiecare nouă zi a însemnat alte victime. Din ce în ce mai multe.

19 Decembrie 2017, 18:34 (actualizat 19 Decembrie 2017, 18:52) |
În amintirea Revoluției de la Timișoara
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Primele gloanțe au fost trase la Timișoara în seara de 17 decembrie. S-a tras în plin, iar mulți dintre cei căzuți nu s-au mai ridicat niciodată.

Regimul a crezut că orașul a fost învins. Timișorenii au ieșit însă din nou în stradă, deși totul era împânzit de dispozitive militare.

Părintele Vana era pe atunci preot lângă Bozovici, la parohia Prigor. Afla de la Radio Europa Liberă tot ce se întâmpla la Timişoara.

Treptele Catedralei pe care au căzut primii eroi ai luptei pentru libertate au fost înlocuite în urmă cu câțiva ani pentru că erau într-o stare avansată de degradare. Parte din ele au ajuns la Muzeul Revoluției.

Cea mai mare parte a dalelor de la fostele trepte ale Catedralei au ajuns însă în grădina Mănăstirii de la Şag, din apropierea Timișoarei.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI -2°C -2°C
CLUJ -3°C -6°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 2°C -2°C
BRASOV -2°C -7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI