Pe 18 decembrie 1989 s-a tras în plin asupra mulțimii de la Timișoara. Un muzeu al Revoluției, un edificiu necesar

În urmă cu 32 de ani, pe 18 decembrie, timişorenii îşi plângeau şi îşi căutau morţii, pe cei răniţi sau arestați de forţele Securităţii comuniste. A fost încă o zi însângerată în lupta pentru libertate. Turiştii care ajung în Timişoara ar vrea să ştie cum a fost în acele zile teribile, dar încă nu există un muzeu al Revoluţiei din Decembrie 1989, ci doar un Memorial.

18 Decembrie 2021, 23:24 (actualizat 19 Decembrie 2021, 00:11) Știrile TVR |
Muzeul Revoluției în proiect
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pe 18 decembrie 1989, timișorenii erau din nou în stradă. În centrul orașului, pe treptele catedralei, s-au adunat la început câțiva tineri cărora li s-au alăturat apoi tot mai mulți oameni de toate vârstele. Au cântat "Deșteaptă-te, române" și au strigat "Jos Ceaușescu" și "Libertate".

Nu a durat mult până când forțele de ordine au ripostat cu foc.

S-a tras în plin asupra mulțimii de la catedrală. Unii demonstranţi au fost ucişi, alţii răniţi.

Cei care ajung acum, peste ani, la Timișoara, ar vrea să afle cât mai multe despre evenimentele care au schimbat România în Decembrie 89. Pot vizita doar Memorialul Revoluției, organizat de o asociație. Pot vedea haine ciuruite de gloanțe, arme albe și steaguri purtate în luptă, dar și fotografii și filme vechi. Sunt multe documente importante, depozitate într-o clădire care arată dezolant.

Ministerul Culturii susține construirea unui Muzeu al Revoluției, o propunere care a provocat bucurie, dar și scepticism în ultimii ani.

A fost ales locul unde va fi amplasat - în garnizoana din Piața Libertății din Timișoara, dar apoi s-a vorbit din ce în ce mai puțin despre proiect.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 31°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 25°C 23°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 27°C
BRASOV 27°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI