Pești morți pe Bega din cauza lipsei de oxigen și a creșterii cantității de amoniu din apă

Sute de peşti morţi, pe canalul Bega din judeţul Timiş. Localnicii sunt primii care i-au văzut cum pluteau pe apă au adunaţi la ecluza de lângă Timişoara.

31 Mai 2022, 12:18 (actualizat 31 Mai 2022, 12:53) Știrile TVR |

Specialiștii au constatat apoi care ar fi cauza dezastrului: ploile abundente din ultimele zile au adus prea multă apă în staţia de epurare, care n-a mai făcut față. În aceste condiții, inclusiv apa ne-epurată s-a vărsat direct în Bega.

Primii pesti morți au fost vãzui pe canalul Bega în urmă cu câteva zile, imediat ce în vestul țării au început ploile abundente. Iar de la o zi la alta a crescut numărul peștilor care pluteau pe luciul apei. La ecluza Uivar s-au adunat cei mai mulți și a început sã miroasã insuportabil.

Luci Musuroi, comisatr sef- Garda de Mediu Timiș: În aceastã perioadã au fost ploi abundente atât în oraș, cât și în județ, iar stația de epurare a intrat pe bypass. Adicã, practic a reținut doar curățierul pe grãtare, restul a mers pe direct.

Echipe de la Garda de Mediu și Administrația Apelor Române Banat au preluat mai multe probe din apa și le-au examinat în laborator. Din primele date, nu ar fi vorba despre poluare intenționată.

Muncitorii de la Apele Române Banat au început să strânga peștii morți. Vor fi incinerați. A fost ridicat și un stăvilar pentru ca peștii morți să nu ajungă și în Serbia.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 23°C
IASI 22°C 24°C
CLUJ 19°C 14°C
CONSTANTA 16°C 13°C
CRAIOVA 18°C 20°C
BRASOV 18°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI