Paul Rusesabagina, eroul care a inspiriat pelicula ‘Hotel Rwanda’, găsit vinovat de acte de terorism și condamnat la 25 de ani de închisoare

Paul Rusesabagina
Paul Rusesabagina
20 septembrie 2021, 17:54

Rusesabagina a furnizat sprijin financiar şi logistic facţiunii armate a unei mişcări de opoziţie, a explicat instanţa de la Kigali.

Respectiva facţiune, Frontul de eliberare naţională, avându-l pe Rusesabagina drept cofondator, s-a făcut responsabilă de mai multe atacuri letale în Rwanda, în 2018 şi 201, a subliniat curtea.

Rusesabagina a devenit faimos datorită filmului ‘Hotel Rwanda’, turnat la Hollywood, care povesteşte cum directorul de hotel a salvat vieţile a circa 1200 de oameni în timpul genocidului din Rwanda din 1994.

Peste 800.000 de membri ai comunităţilor tutsi şi hutu au fost ucişi în acest genocid.

Rusesabagina a devenit ulterior un critic fervent al preşedintelui rwandez Paul Kagame şi a plecat în exil în Belgia.

Avocatul său susţine că a fost răpit de autorităţile rwandeze în Dubai pentru a fi judecat.

Parlamentul European, mai mulţi congresmeni americani şi militanţi pentru drepturile omului au criticat virulent modul în care a decurs arestarea sa şi condiţiile de detenţie.

Acum în vârstă de 67 de ani, Rusesabagina a participat la fondarea în 2017 a Mişcării Ruandeze pentru Schimbare Democratică (MRCD), a cărei aripă armată este considerat FLN.

Dar el a negat întotdeauna implicarea sa în atacurile comise în 2018 şi 2019, soldate cu nouă morţi.

Actualul şef de stat, aflat la putere din 1994, Paul Kagame, este acuzat că dirijează ţara cu o mână de fier, că reprimă orice formă de disidenţă şi că îi trimite la închisoare sau în exil pe politicienii din opoziţie.

Filmul ‘Hotel Rwanda’, regizat de Terry George în 2004, a primit trei nominalizări la premiile Oscar în anul următor, inclusiv la categoria ‘cel mai bun actor în rol principal’. Rolul protagonistului din această peliculă, hotelierul Paul Rusesabagina, a fost interpretat de Don Cheadle.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite