Patru zone turistice din România au devenit staţiuni balneoclimaterice

29 octombrie 2022, 12:32

În Borsec s-au construit primele băi încă de la mijlocul secolului al XIX-lea, iar prima intreprindere balneară datează din 1918. Localitatea a continuat să se dezvolte şi în perioada comunistă, mai ales după ce a primit statutul de staţiune balneoclimaterica, în 1953. După Revoluţie, însă, nimeni nu a mai făcut investiţii şi totul a rămas în paragină.

În 2001, baza de tratament din staţiune era atât de degradată, încât nu mai putea primii pacienţi, iar Borsecul a fost exclus din sistemul turistic şi balnear de interes național.

În urma cu zece ani, autorităţile locale au început să refacă staţiunea. Un nou complex balnear a fost construit în locul fostei baze de tratament. După mai multe întreruperi din cauza lipsei finanţării, dar şi a perioadei de pandemie, centrul este gata şi se va deschide înainte de sărbătorile de iarnă. Acesta a fost şi argumentul final cu care autorităţile locale au reuşit sa recâştige statutul de staţiune balneoclimaterică

Noul centru balnear va folosi izvoarele cu ape minerale. Tratamentele vor include hidroterapii, electroterapii, aplicări cu nămol si masaje medicale. Va exista şi o cameră cu sare şi se vor putea face băi cu greutăţi. 1000 de persoane se vor putea trata în fiecare zi în centru pe perioada verii şi 700 iarna.

Pe lângă Borsec, alte trei regiuni au primit statutul de staţiune balneoclimaterică – satul Lacul Sărat din Brăila, Parc Băi Moineşti din judeţul Bacău si Tăşnad din Satu Mare. Acestea se adaugă celor 29 de staţiuni balneoclimaterice deja acreditate în toată ţara.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite