CAMPIONI DE POVESTE

Patru români sunt consideraţi cei mai valoroşi antrenori de gimnastică din lume. Poveștile din spatele unor victorii legendare

Sunt români şi se numără printre cei mai titraţi antrenori de gimnastică din lume. Au stărnit admiraţia întregului mapamond în urma performanţelor excepţionale reuşite de sportivii lor, dar si numeroase controverse privind regimul sever de antrenament. Două cupluri de aur, Bela şi Marta Karolyi şi Octavian Bellu şi Mariana Bitang, au scris istorie pentru România şi nu numai.

31 Martie 2017, 21:06 |
Campioni de poveste
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Patru români sunt consideraţi cei mai valoroşi antrenori de gimnastică din lume. Peste 25 de ani au format generații de atleți care au reuşit performanţe excepţionale. Bela Karolyi, Marta Karolyi, Octavian Bellu şi Mariana Bitang au scris istorie în această disciplină.

“Eu cred că antrenorul trebuie să imprime, înainte de toate, o muncă şi un stil de muncă serios”, spunea Bela Karolyi, în 1975.

Bela şi Marta Karolyi au antrenat lotul naţional de gimnastică feminină în anii `70. Au devenit celebri, la nivel mondial, în urma rezultatelor extraordinare obţinute de Nadia Comăneci şi de generaţia ei.

“Asistam la antrenament şi Bela Karolyi, cu o voce răstită, i-a strigat Emiliei Eberde: Emilia! Şi în acel moment, gimnasta noastră a început să plângă. I-am văzut lacrimile pe obraji de frică de ceea ce va urma, pentru că Bela era un antrenor dur”, îşi aminteşte comentatorul sportiv Cristian Ţopescu.

În anul 1981, în urma unui conflict cu autorităţile comuniste, soţii Karolyi s-au stabilit în SUA. Cei doi mari antrenori români au transformat gimnastica americană într-o forţă la nivel mondial.

Octavian Bellu şi Mariana Bitang nu au antrenat niciodată în străinătate. Au ales să rămână acasă.

Sub conducerea cuplului Bellu-Bitang, începând cu 1990, gimnastica feminină românească a cucerit sute de medalii şi a avut cea mai prolifică perioadă din istoria sa.

“A devenit concursul o adevărată luptă corp la corp unde cel mai iute, cel mai inteligent, cu cea mai mare prezenţă de spirit câştigă”, precizează Octavian Bellu.

În ultimii ani, Octavian Bellu şi Mariana Bitang s-au implicat în descoperirea de noi talente, în cadrul programului  "Ţară, ţară, vrem campioane".

Gheorghe Gorgoi, antrenor de gimnastică:Belu e un antrenor fantastic. Şi cu Mariana Bitang. Sunt doi titani în gimnastica românească. Doi titani pe mapamond. Dar nu au făcut un lucru: ”Nu au crescut şi alţii după ei”.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CAMPIONATELE EUROPENE PETROM
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 10°C
IASI 1°C 7°C
CLUJ 0°C 1°C
CONSTANTA 2°C 7°C
CRAIOVA 4°C 8°C
BRASOV -1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI