Patru pui de ghepard s-au născut în India, la mai bine de 70 de ani de când specia a fost declarată dispărută

Patru pui de ghepard s-au născut în India
Patru pui de ghepard s-au născut în India
30 martie 2023, 10:56

Puii s-au născut din Siyaya și Freddie, doi dintre cei opt gheparzi aduși din Namibia în Parcul Național Kuno în septembrie anul trecut, ca parte a unui plan guvernamental de a reloca în India 50 de feline mari în următorii cinci ani.

Ministrul Mediului Bhupender Yadav a numit nașterea gheparzilor un „eveniment important în istoria noastră de conservare a faunei sălbatice”.

Prim-ministrul Indiei Narendra Modi a salutat, de asemenea, anunțul, numind-o „o veste minunată”.

Anunțul despre sosirea puilor vine la doar câteva zile după ce unul dintre gheparzi aduși din Namibia, o femelă pe nume Sasha, a murit din cauza unei boli de rinichi.

 

Gheparzii au fost declarați dispăruți în India în 1952, iar acum cutreieră din nou unul dintre parcurile naționale ale țării.

Grupul care a sosit din Namibia în septembrie era format din trei gheparzi adulți masculi și cinci femele, inclusiv Sasha și Siyaya, potrivit unui comunicat de presă al Fondului de conservare a ghepardului din Namibia (CCF).

Animalele au fost mutate din incinta de carantină în zonele de aclimatizare în noiembrie anul trecut și ulterior eliberate în parc.

În februarie, încă o 12 gheparzi – șapte masculi și cinci femele – au fost aduși din Africa de Sud, care a semnat un acord cu India pentru a introduce zeci de gheparzi în țară în următorul deceniu.

Gheparzii sunt singurul carnivor mare din India care a dispărut.

Sub dominația colonială britanică, pădurile din India au fost defrișate pentru a dezvolta așezări și a înființa plantații, ceea ce a dus la pierderea habitatului pentru felinele mari, inclusiv ghepardul.

Considerați mai puțin periculoși decât tigrii și relativ ușor de îmblânzit, gheparzii au fost, de asemenea, frecvent folosiți de nobilimea indiană pentru vânătoarea sportivă.

Astăzi, gheparzii se găsesc în sudul și estul Africii, în special în Namibia, Botswana, Kenya și Tanzania, potrivit Fondului Mondial pentru Natură sălbatică (WWF).

În prezent, mai puțin de 7.000 de gheparzi au rămas în sălbăticie, potrivit WWF.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite