Patru oraşe din România pregătesc proiecte comune prin care să atragă fonduri europene. Oradea, Cluj, Arad şi Timişoara formează Alianţa Vestului

9 decembrie 2018, 11:11

Cel mai important proiect pe care îl are Clujul este centura metropolitană de 38 de kilometri. E o soluție pentru traficul sufocant din oraș și din Florești, comuna vecină şi cea mai populată din țară.

Şoseaua apare în masterplanul general de transport, dar banii întârzie aşa, că autoritățile locale din Cluj-Napoca au hotărât să facă studiul de fezabilitate cu bani din bugetul local. Dar până atunci, mai sunt puse pe listă proiecte ce pot fi finanţate din fonduri europene.

Primăria vrea să cumpere 30 de autobuze electrice, 24 de tramvaie și 50 de troleibuze. Sunt deja în circulație 11 autobuze electrice, obţinute cu bani de la Guvernul Elveției. În oraș se vorbește chiar și despre construirea unei reţele de metrou, dar fără fonduri europene, proiectul nu are nicio șansă.

În Oradea tocmai a fost inaugurat Podul Centenarului care va descongestiona circulaţia în zona centrală. A costat peste 3 milioane de euro, cea mai mare parte provine din fonduri europene.

Tot de acolo au venit banii și în Timișoara unde s-au  reabilitat centrul istoric şi malurile canalului Bega pentru a-l face navigabil şi s-a instalat și sistemul inteligent de management al traficului.

Alianța Vestului acoperă o regiune cu peste un milion și jumătate de locuitori cărora le promite rezultate concrete chiar de anul viitor. Digitalizarea administrației publice locale este pe lista de priorităţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite