Patru oameni au pierit în marea agitată, în două zile. Înotul este interzis în unele stațiuni | Apelul salvamarilor: Nu mai lăsați copiii în apă!

9 august 2022, 10:10

Tânărul de 25 de ani a intrat în apă la primele ore ale dimineții, când salvamarii nu-și începuseră încă programul. Turiștii l-au scos din apă, iar echipele de intervenție au încercat să-l resusciteze timp de 50 de minute, fără succes însă. Este a patra victima în două zile de când sunt valuri mari pe litoral, iar salvamarii încearcă să-i convingă pe turiști să nu-și riște viața intrând în apă.

Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor de pe plajele din Constanța și Mamaia: “Trebuie să înţeleagă turiştii că steagul roşu arborat este valabil şi pentru serviciul salvamar, chiar dacă noi avem echipamente speciale de intervenţie, cu natura nu trebuie să te pui. Întotdeauna, indiferent cât de bun eşti, te poate dovedi”.

Luni, una dintre victimele de la Eforie, a fost chiar un salvamar care a intrat în apă după un turist care se îneca. Au pierit amândoi, iar eforturile de a-i salva au fost zadarnice. Polițiștii au dechis un dosar penal pentru ucidere din culpă, iar inspectorii de muncă fac și ei o anchetă.

Mădălina Bălan, inspector şef adjunct securitate în muncă, ITM Constanţa: În baza cercetării, pe baza ducumentelor ridicate, a declaraţiilor martorilor, a documentelor preluate de la angajator, vor fi stabilite împrejurările, cauzele care au dus la producerea evenimentului, reglementările încălcate şi pe cale de consecinţă persoanele răspunzătoare şi măsurile care se impun a fi luate pentru prevenirea altor cazuri similare”.

Salvamarii spun că printre cei mai expuși sunt copiii, care nu ar trebui să intre în apă nici măcar atunci când este steagul galben, care permite înotul doar pentru cei bine antrenați.

Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor de pe plajele din Constanța și Mamaia: „Copiii nu mai trebuie lăsăţi să intre la îmbăiere, nu mai au voie la îmbăiere cu obiecte gonflabile, saltele, colace, mingi, pentru că ondulaţia valurilor şi curenţii puternici îi pot dărâma de pe aceste obiecte şi pot ajunge în zone în care adâncimea apei să fie mult prea mare şi atunci se poate să fie caz de înec”.

Raed Arafat, șeful DSU: „Din păcate, vedem că foarte mulţi tineri sunt victimele înecului în ultima perioadă şi nu numai pe litoral. Avem foarte multe înecuri şi în râurile din ţară, unde scăldatul este interzis. Acolo nu există salvamari, acolo ajung pompierii şi în final ajungem să scoatem decedaţi. Pe mal mai sunt civili care se aruncă în apă să încerce să-i salveze şi nu de puţine ori am avut tragedii în care au murit salvatorii”.

Salvamarii atrag atenția că urmează încă două zile de vreme nefavorabila pentru înot. Mai ales miercuri dimineață se anunță valuri foarte mari și curenți puternici și periculoși.

 


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite