Patru militari români au fost răniți în Afganistan. Sunt conștienți și în stare stabilă. Mesajele președintelui și premierului

13 aprilie 2019, 13:46

ACTUALIZARE Cei patru militari români răniți în Afganistan sunt plutonierul Dănuț Donțu și caporalii clasa a III-a Cosmin-Cătălin Goleanu, Cristian Gabăr și Ionel Cristea, anunță MApN într-un comunicat.

ACTUALIZARE Patru militari români ai Batalionului de Infanterie „Sfântul Andrei”, aflați în misiune în Afganistan, au fost răniți în această dimineață, anunță Ministerul Apărării Naționale, într-un comunicat.

Potrivit MApN, militarii au fost răniți în jurul orei 10.00, ora României, când o coloană de vehicule blindate MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – vehicule rezistente la exploziile minelor și protejate împotriva ambuscadelor) operate de militarii Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei”, aflați în misiune în zona de responsabilitate din Provincia Kandahar, Afganistan, a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat, urmat de un atac cu armament ușor de infanterie executat de insurgenți.

Infanteriștii români au acționat conform procedurilor și au respins atacul insurgent, având sprijin terestru și aerian din partea forțelor americane, se arată în comunicat.

Cei patru militari răniți în urma incidentului au fost evacuați pe cale terestră către spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar, toți fiind conștienți și în stare stabilă.

În urma evaluării medicale, militari au fost internați, doi dintre ei cu fracturi în zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian închis și cel de al patrulea cu fractură toracală. Starea lor este stabilă.

Detalii cu privire la identitatea militarilor implicați în acest incident vor fi făcute publice, conform procedurilor-standard aplicabile, numai după informarea familiilor acestora, mai arată MApN.

Președintele Klaus Iohannis le-a urat „însănătoșire grabnică” militarilor români răniți în Afganistan, precizând că aceștia dau mereu dovadă de profesionalism și contribuie la menținerea păcii și securității internaționale.

„Gândurile mele se îndreaptă astăzi către militarii români răniți în timpul misiunii pe care o desfășoară în Afganistan. Le urez însănătoșire grabnică și multă putere să treacă cu bine peste aceste momente critice. De asemenea, familiilor militarilor noștri le transmit că sunt alături de ele și le asigur că cei dragi primesc cele mai bune îngrijiri medicale. Militarii români dau dovadă întotdeauna de profesionalism, iar dedicarea cu care își desfășoară activitatea în teatrele de operații contribuie la menținerea păcii și securității internaționale”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Și premierul Viorica Dăncilă le-a transmis un mesaj militarilor români răniţi în Afganistan: ‘Sunt alături de militarii români răniţi astăzi în misiunea din Afganistan, care şi-au pus vieţile în pericol luptând pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale. Împreună cu ministrul Apărării ne-am asigurat că eroii noştri primesc cele mai bune îngrijiri medicale. Le doresc sănătate, putere şi îi aşteptăm cu bine acasă, alături de familiile şi de camarazii lor. Mulţumesc încă o dată militarilor români pentru dedicarea, profesionalismul şi patriotismul pe care le dovedesc în cadrul misiunilor la care participă alături de aliaţii noştri”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite