Patru ani de la intervenția brutală a jandarmilor la protestul Diasporei din Piața Victoriei. ONG-urile anti-corupție cer pedepsirea vinovaților

10 august 2022, 08:39

La patru ani de la protestul din 10 august 2018 din Piața Victoriei, niciunul dintre jandarmii urmăriți penal nu a dat socoteală pentru agresiuni. Aproape 800 de victime au depus plângeri împotriva trupelor de la Jandarmerie. Mai multe organizații neguvernamentale cer dreptate pentru cei care au avut de suferit. În schimb, huliganii au fost condamnați, însă doar doi dintre ei au primit pedespe cu executare.

Ioan Crăciuneanu a fost în Piața Victoriei în 2018, pe 10 august. O grenadă cu gaze a explodat lângă el și schijele i s-au înfipt în picioare.

După ce dosarul a fost redeschis anul trecut, Parchetul militar a reînceput urmărirea penală împotriva șefilor de atunci ai jandarmeriei și a unor subofițeri.

La 4 ani de la evenimente, premierul dă asigurări că așa ceva nu se va mai întâmplă și că libertatea de exprimare va fi respectată.

Dacă jandarmii și șefii lor politici nu au fost trași la răspundere, în schimb, huliganii au și fost condamnați.

19 persoane au fost condamnate în total pentru huliganism, însă doar două dintre ele au primit pedespe cu executare. Printre ei, și tânărul care i-a furat pistolul jandarmeriței Ștefania. El a primit 2 ani și 8 luni de detenție.

––––––––––––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE: La patru ani de la evenimentele din Piața Victoriei, jandarmii și șefii lor de atunci sunt încă în cercetare penală la Parchetul Militar, e vorba de 24 de jandarmi, a transmis Alexandru Costache, pentru TVR Info.

Parchetul Militar a redeschis urmărirea penală în acest an, după ce, în urmă cu doi ani, DIICOT a clasat dosarul, apoi la presiunea publică și la insistențele victimelor, dosarul a fost redeschis și s-a ajuns iar la punerea sub urmărire penală a șefilor de atunci ai Jandarmeriei și a altor jandarmi acuzați de agresiuni împotriva protestatarilor pașnici. Doar un fost secertar de stat din Ministerul de Interne a fost pus sub acuzare, alături de jandarmi. Ministrul de Interne de atunci Carmen Dan și fostul lider PSD au fost audiați ca martori, atât la DIICOT, cât și la Parchetul Militar. În schimb, huliganii care au agresat jandarmii au fost condamnați, e vorba de 19 persoane, dintre care doar două au fost condamnate la închisoare cu executare în penitenciar.

–––––––––––––––––––––––––––––––

ONG-urile care organizează protestul „Vrem dreptate pentru 10 august!”cer pedepsirea vinovaților de la evenimentele din urmă cu patru ani.

 

ONG-urile organizatoare: Corupția Ucide, Declic, Voluntari în Europa, VeDem Just, Rezistența Civică Galați, Aradul Civic, Reset, Geeks for Democracy și Rezistența, cer pedepsirea vinovaților pentru evenimentele din urmă cu patru ani.

(w500) Protestul

Mesajul ONG-urilor: „Au trecut 4 ani de când manifestația pașnică din 10 august 2018 – Piața Victoriei a fost spulberată cu violență de către autoritățile statului, cu ajutorul Jandarmeriei Române, încălcând drepturile cetățenilor care își manifestau în stradă nemulțumirea cu privire la modificările legislative din domeniul Justiției.
Diasporenii veniți să protesteze în țară au fost tratați de către statul român cu gaze, bastoane, calomnii și manipulările de la televizor.
Sebastian Cucoș, Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan, șefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât și colonelul Paraschiv – “dirijorul”- nu au fost pedepsiți pentru violențele pe care le-au săvârșit în stradă.
Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în razboiul pe care îl purta puterea cu protestatarii.
Legatura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori.
(w500) Protestul
Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părților implicate fără să facă o percheziție informatică. Efectul acțiunii sale poate duce la neclaritatea probelor rămase și la soluționarea cazului superficial, fără ca vinovații să fie pedepsiți în conformitate cu actele lor.
Giorgiana Hosu, fosta șefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voință dosarul #10august, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat la vârsta de 49 de ani.
(w500) Protestul
Dosarul #10august a fost redeschis, iar tergiversarea lui a dus la anularea și distrugerea unor probe care nu mai pot fi recuperate. Acesta s-a întors la procurorii militari unde istoria ne-a învățat că ajung să zacă dosare istorice chiar și decenii întregi (Ex: Mineriade, Revoluție).
Ieșim în stradă să cerem pedepsirea vinovaților pentru represaliile din 10 august 2018, printr-o anchetă corectă, reală, în spiritul și litera legii și care să aibă o durată rezonabilă de timp!
VREM DREPTATE PENTRU 10 AUGUST! „

ISTORIC:

Pe 10 august 2018, trupele Jandarmeriei au intervenit violent, inclusiv împotriva protestatarillor pașnici de la mitingul Diasporei din Piața Victoriei.

Jandarmeria era condusă de coloneii Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile, iar coordonatorul intervenției a fost maiorul Laurențiu Cazan. Ministru de Interne era Carmen Dan.

Cucoș și Sindile au ieșit la pensie la 49 și respectiv 42 de ani, iar Cazan este în continuare adjunct la Jandarmeria București.

Audierile în acest dosar au fost reluate în luna iunie. 19 jandarmi din București, printre care un colonel în rezervă, sunt suspecți în dosarul reprimării violente a mitingului Diasporei din 10 august 2018, instrumentat de secția militară din Parchetul General.

În aprilie 2021 Curtea de Apel București a admis plângerea lui Ioan Crăciuneanu, unul dintre protestatarii de la mitingul Diasporei din 10 August 2018, și a dispus redeschiderea anchetei care i-a vizat pe foştii şefi ai Jandarmeriei.

DIICOT, care a instrumentat dosarul, a cerut inițial clasarea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite