Patronul firmei care a efectuat deratizarea în blocul din Timișoara a fost reținut. Substanța folosită a fost cumpărată de pe piața neagră

19 noiembrie 2019, 08:55

Administratorul firmei de deratizare a declarat că a cumpărat substanța de pe piața neagră cu 600 de lei și nu știa cât este de periculoasă, Administratorul spune că a mai folosit substanța în urmă cu câteva săptămâni la un hotel și nu au fost probleme așa s-a gândit să o folosească și la acest imobil.  Procurorii au stabilit că substanța care a dus la moartea a trei persoane este fosfura de aluminiu sau fosfura de zinc. Ceea ce se știe sigur este că această substanță nu se folosește în spații închise și că este extrem de periculoasă.

Autoritățile au descoperit, într-un apartament din blocul în care s-a făcut deratizare, o cutie în care se aflau pastile de fosfură de aluminiu.  O substanță extrem de periculoasă, care era pusă între haine. Norocul locatarilor a fost că au plecat la serviciu și nu au fost expuși la substanță.

Fosfura de aluminiu este o substanță foarte periculoasă care se poate cumpăra doar pe baza unei autorizații. este folosită pentru a omorî rozătoarele mari și dăunătorii de cereale. Pastilele în contact cu aerul sau apa emană substanțe extrem de periculoase care pot duce chiar la decesul oamenilor.

Administratorul firmei care a făcut deratizarea a fost audiat luni timp de foarte multe ore, iar marți dimineață la 4.30 autoritățile au decis reținerea lui pentru 24 de ore. El este acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și trafic cu substanțe toxice interzise.

Autoritățile au decis evacuarea tuturor locatarilor din bloc. Imobilul a fost sigilat, iar specialiștii în apărare chimică și biologică au prelevat probe.

Locatarii din blocul evacuat au fost mutați în căminele de la Liceul Silvic dar s-a implicat și mânăstirea care le-a pus la dispoziție un hotel și mânăstirea de la Șag. Doar șase persoane au ales să folosească aceste spații, ceilalți s-au cazat la rude sau prieteni, până când se va stabili că se pot întoarce în apartamente în siguranță.

Lucian Mihoc, șef la ISU Timiș, a declarat pentru TVR că au fost făcute verificări în la cinci adrese, trei imobile și două unități alimentare. Din cele trei imobile, în două s-a trecut la partea de neutralizare a substanței neurotoxice și în seara aceasta locatarii s-ar putea întoarce în locuințele lor.

___________________________

În spitalele din Timișoara sunt internați 28 de pacienți din blocul în care au murit 3 persoane. Analizele arată o îmbunătățire a stării de sănătate. Medicii recomandă ca persoanele afectate să rămână sub supraveghere medicală

Conform informațiilor DSP Timiș, transmise Ministerului Sănătății, rezultatele probelor de apă analizate în laborator indică faptul că din punct de vedere fizico – chimic apa este potabilă în primul bloc evacuat.

Luni seara, încă un bloc de locuințe din Timișoara a fost evacuat, după ce într-unul dintre apartamente s-ar fi făcut lucrări de dezinsecție și deratizare cu aceeași firmă care a făcut acțiunea și în imobilul în care trei persoane au murit și alte cîteva zeci au ajuns la spital.

Potrivit reprezentanților ISU Timiș, măsura de evacuare completă a blocului de pe strada Vaida Voievod a fost luată preventiv, pentru efectuarea măsurătorilor în vederea identificării nivelului de substanțe periculoase.

Ușa apartamentului în care s-a făcut deratizarea a fost sigilată cu bandă adezivă, iar cei 31 de locatari ai blocului au fost evacuați.

Conform reprezentanților ISU Timiș, în imobil se vor face măsurători ale nivelului de substanțe periculoase, iar în cazul îm care acesta va fi mare locatarii vor fi transportați spre alte spații de cazare.

Reprezentanții ISU Timiș au anunțat luni că au depistat prezența unei substanțe neurotoxice la etajele trei și patru ale blocului în care s-au înregistrat trei decese, după ce la sfârșitul săptămânii trecute s-a făcut o acțiune de dezinsecție și deratizare.

Potrivit acestora, au fost evacuați locatarii tuturor celor 200 de apartamente din imobil.

Un copil de 3 ani, un bebeluş de 9 zile şi mama acestuia au murit, după ce în blocul în care locuiau s-a făcut vineri o dezinsecţie. Ministerul Sănătății a anunțat luni seara că alți 12 copii și 8 adulți au fost internați în spital, aceștia fiind în stare bună, cu o evoluție favorabilă.

În acest caz, autoritățile au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă