Patronii din industria IT amenință că mută firmele din România dacă va fi reintrodus impozitul pe veniturile salariaților

3 iunie 2019, 20:44

În industria IT din România lucrează peste 100.000 de angajați, din care doar aproximativ 30.000 nu plătesc impozitul pe venit de 10%. Reintroducerea acestui impozit ar aduce statului venituri medii anuale mai mari cu peste 50 de milioane de euro, arată calculele consultanților fiscali.

Salariații din IT care au studii superioare și ocupă anumite funcții sunt scutiți de plata impozitului pe venit din 2001. Reintroducerea contribuției ar face ca multe firme să se mute în alte țări cu regimuri fiscale mai atractive, avertizează patronii.

Managerii se tem că ar pierde angajați în favoarea firmelor din vest, care oferă salarii mai mari. În Europa, cererea de specialiști în IT depășește un milion de persoane.

Firmele românești din domeniu se confruntă și așa cu o criză a forței de muncă. Au nevoie să recruteze peste 15.000 de angajați pe an, dar universitățile asigură doar jumătate.

Măsura reintroducerii impozitului pe forța de muncă, propusă de liderul PNL, nu este însă susținută de Guvernul actual și nici de unii colegi de partid.

Industria IT asigură bugetului de stat venituri anuale de peste 5 miliarde de euro, aproximativ 6% din Produsul Intern Brut. Potrivit INS, salariul mediu net în IT este de aproape 6.800 de lei, cel mai mare din economie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite