Patrimoniul Mondial UNESCO din România

16 noiembrie 2017, 07:50

Prin declararea la nivel naţional a Zilei Patrimoniului Mondial se promovează elementele noastre de patrimoniu mondial, pentru o mai bună cunoaştere a acestora şi a locului pe care cultura română îl ocupă în cadrul valorilor culturale internaţionale. De asemenea, se evidenţiază necesitatea protejării și conservării acestora, oferindu-se, în acelaşi timp, şi un plus de imagine la nivel internațional.

Cele şase fortăreţe dacice din Munţii Orăștie, au fost ridicate între secolul I î.Hr. şi secolul I d.Hr.,  în stilul murus dacicus, pentru apărare şi protecţie contra cuceririi romane. Rămăşişele lor extinse şi bine păstrate prezintă o imagine a epocii de glorie a civilizaţiei dacice

România avea 7 poziţii şi 31 de monumente istorice şi naturale, precum şi 15 candidaturi pe Lista Patrimoniului Mondial, ceea ce ne plasează pe locul 42 din 122 de ţări.

 

(w460) Fortăreţ

Siturile din Romania înscrise pe lista reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO sunt: opt Biserici cu pictură murală din nordul Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea (1993), şase Fortăreţele dacice din Munţii Orăştie (1999), Oraşul Vechi din Sighişoara (1999), Mănăstirea Hurezi (1993), şapte Aşezări săteşti cu biserici fortificate din Transilvania (1993), ansamblul a opt Biserici de lemn din Maramureş (1999) şi un sit natural, respectiv Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (1991).

De asemenea, Romania are înscrise patru elemente în Lista patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO: Ritualul Căluşului (inclus la 25 noiembrie 2005), Doina (2 octombrie 2009), Ceramica de Horezu (3-7 decembrie 2012), Colindatul de ceată bărbătească (împreună cu Republica Moldova, inclus la 3-7 decembrie 2013).

În 2017, nouă păduri virgine din România au intrat în patrimoniul UNESCO, fapt care garantează că aici nu vor exista tăieri de arbori sau exploatări forestiere.  Pădurile virgine care sunt de acum înainte protejate sunt cele de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled-Valea Cernei (Caraş Severin), Masivul Cozia, Lotrişor (Vâlcea), Codrul secular Şinca (Braşov), Codrul secular Slătioara (Suceava), Groşii Ţibleşului şi Strâmbu Băiuţ (Maramureş). Decizia includerii lor în patrimoniul UNESCO a fost luată vineri 7 iulie în cadrul reuniunii de la Cracovia. Alături de pădurile din România, în patrimoniul UNESCO au mai fost incluse şi păduri situate tot în Munţii Carpaţi în alte ţări europene.
Iată câteva dintre monumentele inscrise de România în lista reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO

(w460) Biertan cu

Biserica fortificată din Biertan a fost construită în secolul al XII. Biertanul face parte dintre primele aşezări germane de saşi din Ardeal fiind cuprins în cele „Două Scaune” (Mediaş şi Şeica)

(w460) Biserica F

Biserica evanghelică fortificată din Viscri. Biserica-sala a fost construita de secui şi ulterior a fost preluata de saşi. A fost fortificată în secolul XV şi transformata într-o biserica fortificata cu turnuri, bastioane şi doua ziduri de apărare

(w460) Biserica f

Vechea biserică de lemn a Mănăstirii Bârsana a fost construită în anul 1711. Interiorul bisericii a fost repictat în 1806 de către Hodor Toader, fiind influenţat de stilurile baroc şi rococo.

Biserica din Saschiz a fost construită în secolul XIII, pe locul unde altă dată se afla o bazilică romanică. Fortificaţia săsească a fost construită între secolele XIV şi XV,  cu ziduri înalte de până la 9 m. Întreg ansamblul a fost înconjurat de un puternic zid de apărare, al cărui traseu este urmat de actuala împrejmuire a bisericii.

 

(w460) Cetatea CÃ

Cetatea romanică din Câlnic ridicată în secolul XIII. Poartă amprenta civilizaţiei coloniţtilor germani stabiliţi în Transilvania, este cel mai valoros edificiu istoric şi, totodată, marca distinctivă a satului Câlnic

 

(w460) Cetatea ÅŸ

Biserica fortificată din Prejmer a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate, format din biserică, incinta fortificată, cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane, turn de poartă este monument istoric


Biserica Voroneţ, supranumită „Capela Sixtină a Estului”, este un complex monahal medieval construit în satul Voroneţ, astăzi cartier al orașului Gura Humorului. Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni și 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme.

Oraşul Vechi din Sighişoara, construit în secolul XII de coloniştii saşi sub denumirea latină Castrum Sex şi păstrat în mod aproape neschimbat până astăzi.

Biserica Moldoviţa construită în timpil lui Voievodul Petru Rareş, în anul 1532. Arhitectura bisericii cu hramul „Buna Vestire” de la Mănăstirea Moldoviţa îmbină elemente de artă bizantină şi gotică.

Biserica fortificată Valea Viilor a fost contruită în secolul XIV, în stil gotic. Ulterior, pentru a face faţă invaziilor necontenite, biserica a fost înconjurată cu ziduri şi turnuri de apărare.

Mănăstirea Probota, construită în anul 1530 în satul Probota de către domnitorul Petru Rareș. Biserica mănăstirii are hramul Sfântul Nicolae.

Biserica de lemn Poienile Izei, cunoscută și ca biserica de lemn din Poienile Glodului, se află în Maramureșul istoric şi a fost construită în 1632 de obștea satului. Localitatea Poienile Izei este atestată documentar prima dată în anul 1430.

 

(w460) Delta DunÄ

Delta Dunării, aflată în mare parte în România şi parțial în Ucraina, este a doua ca mărime şi cea mai bine conservată dintre deltele europene.

surse

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite