VIDEO TELEJURNAL

Patrimoniul filatelic al ţării, evaluat la sute de milioane de euro, a fost descompletat şi zace închis în câteva cutii de carton

Încă un tezaur românesc pierdut? Nu avem un răspuns clar. Dar patrimoniul filatelic al ţării, evaluat la multe sute de milioane de euro, a fost descompletat şi zace închis în câteva cutii de carton. Curtea de Conturi susţine că ar fi dispărut sau au fost înlocuite cu falsuri multe dintre cele mai valoroase timbre din tezaur. O anchetă a procurorilor a fost însă închisă, iar un inventar oficial este amânat de câţiva ani, din lipsa unor decizii ale Ministerului Culturii, Muzeului Naţional de Istorie şi Băncii Naţionale.

03 Mai 2017, 20:14 (actualizat 03 Mai 2017, 20:22) |
Tezaurul filatelic, sub lacăt de 3 ani
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Patrimoniul filatelic al României valorează peste 700 de milioane de euro. Este o evaluare neoficială a celor peste 15 milioane de timbre, efecte poştale şi machete care fac parte din acest tezaur. În colecţia statului se află inclusiv matriţele după care s-a tipărit primul timbru românesc în 1858, Cap de bour, una dintre cele mai valoare mărci poştale din lume.

În 2008, Curtea de Conturi a constatat că din tezaur lipsesc peste 7.300 de piese. Peste 6.000 ar fi dispărut pe la diverse expoziţii, iar despre 1.000 de timbre nu se ştie nimic. Prejudiciul este uriaş: 60 de milioane de euro. Şi nimeni nu a fost tras la răspundere.

Din tezaur ar fi fost extrase şi cele mai valoroase timbre româneşti, Cap de Bour şi Principatele Unite, apărute între 1858 şi 1864. În locul lor apar falsuri. Patrimoniul filatelic al României a fost plimbat de la Banca Naţională la Poşta Română şi înapoi. La momentul controlului, toată colecţia era la Poştă,  dar în iulie 2014 a revenit la BNR. Numai pentru păstrare.

Legea obligă instituţiile să expună colecţia, dar nimeni nu a mai făcut un inventar. Filateliştii atrat atenţia şi că nimeni nu are un răspuns pentru timbrele pierdute.
Tezaurul filatelic a fost subiectul unei anchete penale. Care s-a închis şi atât.

Ministerul Cultruii, Muzeul Naţional de Istorie şi Banca Naţională amână de trei ani să facă un simplu inventar şi o expertiză. Între timp, Patrimoniul filatelic al României stă ciuntit în cutii sigilate.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 1°C
IASI 5°C 3°C
CLUJ 6°C 4°C
CONSTANTA 5°C 4°C
CRAIOVA 6°C 0°C
BRASOV 5°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI