Patrimoniu inestimabil în pericol! Terenul pe care se află monumente din Secția Etnografică a Muzeului Bran a fost retrocedat, iar o parte din el vândut

23 ianuarie 2020, 21:13

Cele 18 monumente de arhitectură populară, toate unicat, de importanţă naţională, multe dintre ele cu o vechime de peste 200 de ani, se află la poalele Castelului Bran.

Monumentele adăpostesc alte 500 de obiecte tradiţionale, clasate în categoria „Tezaur”, care prezintă turiştilor cum trăiau şi cum se gospăreau brănenii din prelucrarea lemnului şi a lânei.

Terenul de 9.610 mp pe care se află monumentele a fost retrocedat după ce, în 2015, Ministerul Culturii l-a pierdut în instanţă.

În ultimii 4 ani, nu a făcut nimic pentru a salva acest patrimoniu inestimabil.

Angajaţii spun că demontarea şi relocarea acestor monumente ar costa mult mai mult decât achiziționarea terenului aflat în litigiu. Multe dintre monumente s-ar putea distruge.

Proprietarul care deţine cea mai mare parte a terenului, o treime, a făcut o ofertă de vânzare Ministerului Culturii, anul trecut – 320 de mii de euro, un preţ rezonabil, dar drepturile litigioase pentru altă parte au fost deja vândute altor două persoane, deşi nu s-a respectat legea.

Ministerul Culturii îşi doreşte salvarea muzeului din Bran şi a atacat şi executarea silită în instanţă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite