Patrimoniu inestimabil în pericol! Terenul pe care se află monumente din Secția Etnografică a Muzeului Bran a fost retrocedat, iar o parte din el vândut

18 monumente de arhitectură populară unicat de la Secţia Etnografică a Muzeului Bran sunt în pericol să dispară. Terenul pe care se află a fost retrocedat şi apoi o parte din el vândut. Muzeul Bran are la dispoziţie 30 de zile să evacueze terenul sau să-l cumpere. Ministerul Culturii a atacat sentinţele, pentru că la vânzarea terenului nu s-a respectat dreptul de preemțiune al statului român.

23 Ianuarie 2020, 21:13 |
Patrimoniu inestimabil, în pericol
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cele 18 monumente de arhitectură populară, toate unicat, de importanţă naţională, multe dintre ele cu o vechime de peste 200 de ani, se află la poalele Castelului Bran.

Monumentele adăpostesc alte 500 de obiecte tradiţionale, clasate în categoria "Tezaur", care prezintă turiştilor cum trăiau şi cum se gospăreau brănenii din prelucrarea lemnului şi a lânei.

Terenul de 9.610 mp pe care se află monumentele a fost retrocedat după ce, în 2015, Ministerul Culturii l-a pierdut în instanţă.

În ultimii 4 ani, nu a făcut nimic pentru a salva acest patrimoniu inestimabil.

Angajaţii spun că demontarea şi relocarea acestor monumente ar costa mult mai mult decât achiziționarea terenului aflat în litigiu. Multe dintre monumente s-ar putea distruge.

Proprietarul care deţine cea mai mare parte a terenului, o treime, a făcut o ofertă de vânzare Ministerului Culturii, anul trecut - 320 de mii de euro, un preţ rezonabil, dar drepturile litigioase pentru altă parte au fost deja vândute altor două persoane, deşi nu s-a respectat legea.

Ministerul Culturii îşi doreşte salvarea muzeului din Bran şi a atacat şi executarea silită în instanţă.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 5°C
IASI 12°C 6°C
CLUJ 8°C 3°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 12°C 5°C
BRASOV 9°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI