Patriarhul Rusiei, vizită istorică la București de Sfântul Dumitru. Oficial, Patriarhia rusă nu confirmă, dar nici nu dezminte informația

28 septembrie 2017, 10:07

Vestea că şeful celei mai mari Biserici Ortodoxe din lume, Patriarhul Kiril I al Moscovei, ar urma să vină la Bucureşti a fost confirmată chiar de reprezentanţii Patriarhiei Române. Ei au precizat că vizita va avea loc în preajma sărbătorii Sfântului Dimitrie.

Potrivit reprezentanţilor Patriarhiei, Patriarhul Kiril şi-a exprimat disponibilitatea de a veni la Bucureşti. Invitaţia a fost făcută în contextul Anului comemorativ al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului, dar şi cu prilejul aniversării de către Preafericitul Daniel a 10 ani de patriarhat.

Anunţul a ridicat mai multe semne de întrebare în rândul teologilor români şi moldoveni.

În Republica Moldova, atât enoriaşii cât şi preoţii se împart în două tabere, care ţin de români şi ruşi, a transmis Svetlana Gore, reporter TVR Moldova. 

Radu Preda, teolog: „Este un conflict care a dus la situaţia total necanonică, împotriva oricăror reguli bisericeşti, ca pe acelaşi teritoriu să fie două jurisdicţii paralele. Or, acest lucru este scandalos şi ar fi un semn de maturitate şi la o adică și un succes diplomatic al Bisericii noastre dacă am reuşi să repunem în discuţie această problemă„.

De la Moscova, informaţiile sunt extrem de puţine.

Liviu Iurea, corespondent TVR la Moscova: „Oficial, Patriarhia rusă nu confirmă, dar nici nu dezminte o posibilă vizită a Patriarhului Kiril la Bucureşti. Chiar au părut destul de deranjaţi de faptul că presa din România ştie deja că Patriarhul rus a confirmat participarea. Mi s-a spus doar că vom fi anunţaţi din timp dacă această vizită va avea loc. Oricum, nu s-a trecut peste divergenţele care există între Bisericile Ortodoxe rusă şi română. Moscova nu vede nici acum cu ochi buni reînființarea Mitropoliei Basarabiei şi susţine că Biserica Ortodoxă Română a intrat peste teritoriul ei canonic„.

Pe lângă invitaţia făcută Patriarhului rus, Patriahia Română i-a mai chemat la Bucureşti şi pe şefii celorlalte biserici ortodoxe din fostul bloc comunist.

Patriarhul Kiril I al Moscovei conduce însă cea mai mare Biserică Ortodoxă din lume. Păstoreşte 150 de milioane de credincioşi din Rusia şi din alte 60 de ţări. Este un apropiat al lui Vladimir Putin.

În preajma ultimelor alegeri prezidenţiale, nu s-a sfiit să declare public că prosperitatea şi stabilitatea Rusiei sunt un „miracol de la Dumnezeu” de când a venit la putere Vladimir Putin.

În urmă cu câţiva ani, a fost surprins într-o fotografie purtând un ceas de lux estimat la 30 de mii de dolari. Poza a stârnit dezbateri aprinse după ce internauţii au observat că detaliul a fost şters. Apoi, Biserica Ortodoxă rusă şi-a cerut scuze.

ACTUALIZARE 10.07 Patriarhul rus vine la București, între 26-28 octombrie, în semn de omagiu adus celor zece ani de când Preafericitul Daniel a fost ales Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, potrivit unor surse citate de Q Magazine. Totodată, vizita istorică este și un prilej pentru relansarea relațiilor dintre cele două Biserici.

Chiril este cunoscut ca un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Din 2011, are un birou la Kremlin, pe același culoar cu Putin. Patriarhul Rusiei a declarat, de altfel, în preajma ultimelor alegeri prezidențiale că prosperitatea și stabilitatea Rusiei, de când a venit la putere Vladimir Putin, este un „miracol de la Dumnezeu”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite