Patriarhul Kiril, sfătuit de Papa Francisc să nu devină „băiatul de altar al lui Putin”. „L-am ascultat şi i-am spus: nu înţeleg nimic”

Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
4 mai 2022, 15:14

Papa Francisc l-a criticat pe Patriarhul Kiril al Moscovei pentru că a susţinut motivele declarate ale Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

„Am vorbit cu el timp de 40 de minute prin Zoom. În primele 20 de minute mi-a citit, cu un cartonaş în mână, toate justificările războiului”, a declarat Suveranul Pontif pentru cotidianul italian Corriere della Sera într-un interviu publicat marţi.

„L-am ascultat şi i-am spus: nu înţeleg nimic. Frate, noi nu suntem clerici ai statului, nu putem folosi limbajul politicii, ci pe cel al lui Iisus. Patriarhul nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin”, a subliniat papa Francisc.

Conferinţa telefonică cu Kiril a avut loc pe 16 martie şi atât el, cât şi Patriarhul au convenit să amâne o întâlnire planificată pe 14 iunie la Ierusalim, a mai spus papa Francisc.

„Ar fi a doua noastră întâlnire faţă în faţă, nu are nicio legătură cu războiul. Însă acum, şi el este de acord: să ne oprim, ar putea fi un semnal ambiguu”, a argumentat liderul Bisericii Catolice,

În martie, Patriarhul Chiril a invocat că războiul Rusiei în Ucraina este o prelungire a unei ciocniri culturale fundamentale între poporul rus şi valorile liberale occidentale, exemplificate prin paradele comunităţii gay.

Potrivit experţilor, declaraţiile Patriarhului Kiril evocă perspective importante asupra viziunii spirituale mai ample a lui Putin despre o întoarcere la un Imperiu Rus, în care religia ortodoxă joacă un rol esenţial.

Poziţia patriarhului rus afectează relaţiile din cadrul religiei ortodoxe. În martie, Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam a anunţat că rupe legăturile cu liderul rus, alăturându-se unui număr tot mai mare de preoţi şi biserici care abandonează Moscova din cauza războiului din Ucraina.

De asemenea, Comisia Europeană propune sancţionarea liderului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril, în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni pe care le-a impus Rusiei ca răspuns la războiul din Ucraina, potrivit unui document consultat miercuri de AFP.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite