Patriarhul Daniel îndeamnă la respectarea cu strictețe a sfatului medicilor și a măsurilor sanitare hotărâte de autorități. El le cere episcopilor să se abțină de la comentarii despre vaccin și pandemie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, le-a trimis episcopilor din subordine o circulară internă, prin care le cere să se abțină de la comentarii despre vaccin și pandemie. Preafericitul critică faptul că unii ierarhi au încălcat disciplina internă a Bisericii Ortodoxe și dă exemplul Episcopului de Giurgiu, Ambrozie, care a susținut că vaccinurile anti-COVID ar fi expirate. Pentru declarațiile sale, ierarhul de Giurgiu are acum și dosar penal.

23 Octombrie 2021, 13:41 (actualizat 23 Octombrie 2021, 18:52) Știrile TVR |

În circulara pe care au primit-o toți episcopii, Patriarhul Daniel le cere să evite exprimările publice pe subiecte politice și medicale și chiar le atrage atenția că declarațiile individuale privind relația Stat - Biserică încalcă regulile stabilite de Sfântul Sinod, aduc un deficit de imagine Bisericii și provoacă foarte multe nemulțumiri în rândul enoriașilor.

Scrisoarea internă a fost trimisă de Patriarh după ce în spațiul public s-a viralizat o predică a Episcopului Ambrozie de Giurgiu, în care acesta a criticat virulent autoritățile statului și existența campaniei de vaccinare.

Pe lângă mustrarea Patriarhului, Episcopul de Giurgiu este și cercetat penal. Polițiștii s-au autosesizat.

Circulara trimisă episcopilor este o dovadă clară că Biserica Ortodoxă se implică activ în susținerea campaniei de vaccinare.

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR: "Într-un răspuns pentru Știrile TVR, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, ne-a transmis că susținerea actului de vaccinare în plină pandemie este cel mai sigur antidot la formele grave și fatale ale bolii".

"Scrisoarea recentă a Părintelui Patriarh subliniază rolul esențial al Bisericii de 'factor al păcii sociale', adică inclusiv rolul ei întremător comunitar manifestat prin sprijin moral și material acordat autorităților medicale în această perioadă extrem de dificilă pe care o traversează cu pierderi mari de vieți omenești societatea românească", subliniază Vasile Bănescu.

În urmă cu câteva zile, chiar un ierarh al BOR, Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, s-a stins din cauza infectării cu COVID-19. Era vaccinat, dar a ajuns la spital într-o stare avansată a bolii. Avea 52 de ani.

"Viaţa şi sănătatea sunt daruri ale lui Dumnezeu pe care noi trebuie să le păstrăm şi să le cultivăm cu multă rugăciune, smerenie şi multă grijă, respectând cu stricteţe sfatul medicilor şi măsurile sanitare hotărâte de autorităţile competente", a transmis Patriarhul Daniel, într-un Cuvânt adresat pelerinilor, prezenţi în aceste zile pe Dealul Patriarhiei, la Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

Întâistătătorul BOR a recomandat ca, în contextul actual, românii să dea dovadă de mai multă empatie şi sprijin pentru semeni.

"Aceşti sfinţi ne cheamă astăzi şi pe noi să urmăm lui Hristos Cel Răstignit şi Înviat, purtând fiecare crucea vieţii sale, cu nădejdea mântuirii, a vindecării de boli şi a eliberării din nevoi şi din necazuri. (...) Pentru a putea purta crucea multor suferinţe şi încercări pe care le-a adus pandemia actuală şi pentru a simţi ajutorul lui Hristos Cel Răstignit şi Înviat, este necesar să ne întărim în credinţă, să sporim rugăciunea şi să săvârşim fapte de ajutorare a celor bolnavi şi neajutoraţi", a spus Patriarhul.

Patriarhul Daniel a transmis tuturor multă sănătate şi ajutor de la Dumnezeu, pace şi bucurie.

"Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să ocrotească poporul nostru şi pe toţi oameni de orice primejdie, dar mai ales de boli molipsitoare şi aducătoare de moarte. Vă dorim tuturor multă sănătate şi ajutor de la Dumnezeu, pace şi bucurie, pentru a spori în credinţă şi în iubire creştină, în sfinţenie şi fapte bune, spre slava Preasfintei Treimi, bucuria sfinţilor şi dobândirea mântuirii!", a mai spus Patriarhul Daniel.

Aproximativ 10.000 de pelerini au trecut până acum pe la Sfintele Moaşte aşezate spre închinare în Dealul Patriarhiei, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, a transmis sâmbătă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

 

 

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 17°C 15°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 14°C 18°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI