Patriarhia Română, în Cazul Visarion Alexa: Sancțiuni direct proporționale cu faptele dovedite din punct de vedere judiciar

Patriarhia Română este prima instituţie care anunţă sancţiuni ferme pentru preotul Visarion Alexa. Cazul lui a şocat pe toată lumea. Este acuzat că ar fi agresat sexual o enoriaşă, chiar în timpul tainei sfintei spovedanii. Visarion Alexa nu mai are voie să fie paroh şi nici să desfăşoare vreo activitate preoţească. La discuţiile cu superiorii din Biserică, preotul ar fi recunoscut faptele. Acum are obligaţia să îi anunţe constant despre ancheta penală în care este implicat.

23 Septembrie 2022, 19:45 (actualizat 23 Septembrie 2022, 20:12) Știrile TVR |

Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor i-a solicitat preotului Visarion Alexa o declarație pe marginea faptelor de care a fost acuzat. Acesta, deşi a recunoscut fapta incriminată de probatoriul consemnat și în stenogramele devenite publice, a refuzat să ofere alte detalii, pe motiv că avocata sa l-a sfătuit să fie reținut în declarații.

Arhiepiscopia Bucurestiului i-a comunicat măsurile pe care le-a luat împotriva sa.

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR: Prima interdicţie spune că preotul Visarion Alexa este suspendat de la slujire. Altfel spus, are interdictie sa oficieze orice serviciu religios.

Iar lista continuă cu retragerea funcţiei de paroh, dar şi cu obligaţia de a informa constant Arhiepiscopia despre evoluția cercetărilor judiciare.

Despre obiceiurile neortodoxe ale fostului paroh, care ar fi avut loc în timpul spovedaniei, enoriașii spun că au mai auzit de-a lungul anilor, însă nicio autoritate nu a luat vreo măsură

Potrivit Patriarhiei Române "Odată cu pronunțarea sentinței judecătorești de la sfârșitul perioadei de control judiciar, ținând cont riguros de motivația sentinței și de gravitatea acesteia, Arhiepiscopia Bucureștilor, prin Comisia sa de disciplină, va comunica la rândul ei sancțiunile pe linie bisericească ce vor fi aplicate preotului Visarion Alexa, sancțiuni direct proporționale cu faptele dovedite din punct de vedere judiciar".

Gelu Duminică, sociolog: Marea problemă este diferența între ceea ce promova și ceea ce făcea, și aici a fost șocul societății. Pentru că aura preotului Visarion era de un om înțelept, care propovăduiește unitatea, iubirea s.a.m.d. Numai că iubirea pe care o promova nu avea nicio legătură cu agresiunea sexuală pe care o făcea.

Preotul Visarion Alexa, cunoscut opiniei publice ca fiind un vector de imagine al Bisericii Ortodoxe, a fost pus sub control judiciar după ce a fost acuzat de abuz sexual asupra unei enoriase. Agresiunea ar fi avut loc chiar în timpul spovedaniei.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI