VIDEO TELEJURNAL

Patriarhia explică de ce este gravat chipului Patriarhului Daniel pe clopotul Catedralei Mântuirii Neamului, cel mai mare din Europa

Cel mai mare clopot din Europa va răsuna în Catedrala Mântuirii Neamului. A fost făcut în Austria și va ajunge în țară peste o lună. A costat peste 400 de mii de euro. Dar nu acesta a fost motivul care a atras critici, ci faptul că pe clopot a fost gravat chipul Patriarhului Daniel. Azi, Patriarhia explică de ce.

06 Aprilie 2017, 17:14 (actualizat 07 Aprilie 2017, 13:17) Știrile TVR |
Cel mai mare clopot din Europa
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

A fost nevoie de 6 oameni pentru a face să răsune cel mai mare clopot al Catedralei Mânturii Neamului, care va fi și ce mai mare din Europa. Este turnat în bronz de cea mai bună calitate şi finisat astfel încât să aibă sunetul foarte clar şi prelung. Cântăreşte 25 de tone, are diametrul şi înălţimea de peste 3 metri şi este lucrat în ateliere cu tradiţie de sute de ani din Innsbruck, Austria. O echipă de 20 de muncitori a lucrat la turnarea clopotului.

Va putea fi folosit cel puţin 400 de ani.

Pe lângă clopotul de 25 de tone, in turnul cloptnitei vor mai fi amplasate alte 5 clopote. Ele vor avea o greutate cuprinsa intre 500 si 3400 de kg.

Pentru a le putea monta, constructorii mai au de ridicat încă 20 de metri de ziduri întărite. Până la cota 60 de metri.

Odată montat, imensul clopot va fi acționat exclusiv electric.

Marele clopot are gravat pe el clipul patriarhului Daniel. Multe voci au criticat acest lucru. "Putem spune, Doamne, Dumnezeule, că PDG al corporației BOR, Daniel, și-a făcut cel mai tare selfie  de pe planetă?", a declarat jurnalistul Cristian Tudor Popescu la Europa FM.

Reprezentanții Patriarhiei susțin că nu este vorba despre un cult al personalității, ci are legătură cu tradiția bisericească.  "E o emblemă care va da mărturie peste timp despre cel în vremea păstoririi căruia s-a  ridicat această catedrală și s-au sfințit aceste clopote", spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

"Este un fapt de tradiție cultural-religioasă care trebuie consemnată ca atare, iar cine nu se pricepe la istoria religioasă și culturală, să se informeze înainte de a înjura", e de părere teologul Radu Preda.

Până acum, în Europa, recordul era deţinut de Clopotul Sfântului Petru al celebrei Catedrale din Koln, montat în anul 1922 şi care cântăreşte 24 de tone.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI