Patriarhia explică de ce este gravat chipului Patriarhului Daniel pe clopotul Catedralei Mântuirii Neamului, cel mai mare din Europa

6 aprilie 2017, 17:14

A fost nevoie de 6 oameni pentru a face să răsune cel mai mare clopot al Catedralei Mânturii Neamului, care va fi și ce mai mare din Europa. Este turnat în bronz de cea mai bună calitate şi finisat astfel încât să aibă sunetul foarte clar şi prelung. Cântăreşte 25 de tone, are diametrul şi înălţimea de peste 3 metri şi este lucrat în ateliere cu tradiţie de sute de ani din Innsbruck, Austria. O echipă de 20 de muncitori a lucrat la turnarea clopotului.

Va putea fi folosit cel puţin 400 de ani.

Pe lângă clopotul de 25 de tone, in turnul cloptnitei vor mai fi amplasate alte 5 clopote. Ele vor avea o greutate cuprinsa intre 500 si 3400 de kg.

Pentru a le putea monta, constructorii mai au de ridicat încă 20 de metri de ziduri întărite. Până la cota 60 de metri.

Odată montat, imensul clopot va fi acționat exclusiv electric.

Marele clopot are gravat pe el clipul patriarhului Daniel. Multe voci au criticat acest lucru. „Putem spune, Doamne, Dumnezeule, că PDG al corporației BOR, Daniel, și-a făcut cel mai tare selfie  de pe planetă?”, a declarat jurnalistul Cristian Tudor Popescu la Europa FM.

Reprezentanții Patriarhiei susțin că nu este vorba despre un cult al personalității, ci are legătură cu tradiția bisericească.  „E o emblemă care va da mărturie peste timp despre cel în vremea păstoririi căruia s-a  ridicat această catedrală și s-au sfințit aceste clopote”, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

„Este un fapt de tradiție cultural-religioasă care trebuie consemnată ca atare, iar cine nu se pricepe la istoria religioasă și culturală, să se informeze înainte de a înjura”, e de părere teologul Radu Preda.

Până acum, în Europa, recordul era deţinut de Clopotul Sfântului Petru al celebrei Catedrale din Koln, montat în anul 1922 şi care cântăreşte 24 de tone.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite