Pastilele cu iod vor fi distribuite după o campanie de informare. Sunt pregătite preventiv, în caz de incident nuclear

5 aprilie 2022, 22:51

Decizia de a completa rezerva de iodură de potasiu a fost luată de la nivelul Guvernului. Au fost cerute şi soluţii pentru ca pastilele să ajungă la cetăţeni. Ministrul Sănătăţii a mai precizat că Autoritatea Naţională pentru Rezervele de Stat a plătit 30 de milioane de lei pentru tot atâtea pastile cu iod produse la fabrica Antibiotice Iaşi şi depozitate la Direcţiile de Sănătate Publică din ţară şi la UNIFARM.

Toate vor putea fi împărţite populaţiei doar după o campanie de informare şi vor putea fi folosite numai în cazul unui incident nuclear cu iod radioactiv.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Nu suntem sub amenințarea unui incident nuclear, dar nu poate fi exclus nici într-o situație de pace.

Comprimatele nu trebuie înghiţite decât dacă autorităţile anunţă că s-a produs incidentul nuclear şi este nevoie de terapia preventivă cu iod. Se iau în cel mult 6 ore, în doză unică, diferită în funcţie de vârstă. Cei cu vârsta peste 40 de ani sau cei mai tineri, cu probleme tiroidiene, nu trebuie să le ia. Nu doar că nu-i ajută, dar le pot da peste cap glanda tiroidă şi le pot cauza alergii şi alte probleme. În unele cazuri, pot cauza complicaţii ce pot fi fatale.

Dr. Raluca Alexandra Trifănescu, medic primar endocrinologie, Institutul Parhon: Inclusiv complicaţii cardiovasculare, de genul fibrilaţie atrială, insuficienţă cardiacă, care pot fi extrem de la grave în populaţia vârstnică. Cei care vor să ia profilactic să nu ia pentru că, dacă va fi nevoie, nu se poate lua a doua doză.

Odată cu pastilele cu iod, oamenii vor primi şi un pliant cu cele mai importante informaţii despre tratament.

Cei care au şi alte întrebări pot adresa prin telefon cu specialişti care vor răspunde de luni până vineri la un număr de call center alocat special pentru campania de informare.

În Franţa, doar cei care locuiesc pe o rază de 20 de km în jurul centralelor nucleare primesc pastilele cu iod de la farmacie, pe reţetă gratuită. Este o politică de sănătate publică fără legătură cu războiul din Ucraina.

Pastilele sunt recomandate doar copiilor şi celor mai tineri, fiindcă sunt cei mai expuşi riscului de cancer tiroidian, în caz de incident nuclear.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite