Distribuirea pastilelor de iodură de potasiu iscă un nou scandal. Medicii de familie spun că era mai simplu să nu fie implicați deloc în distribuție

25 mai 2022, 17:49

Nemulţumiţi de prima variantă, medicii de familie susţin acum că procedura s-a simplificat, dar tot va presupune un efort din partea lor. Pastile cu iodură de postasiu vor fi luate doar în caz de eveniment sau incident nuclear şi doar după un anunţ din partea autorităţilor.

Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, pastilele de iod vor fi distribuite, în scop preventiv, prin farmaciile cu circuit deschis. Comprimatele vor fi predate, de către Direcţiile de Sănătate Publică, anumitor farmacii, de unde vor fi ridicate de către cetăţeni, după ce au primit o reţetă de la medicul de familie.
Distribuirea prin farmacii este o soluție mai bună, susţin medicii de familie.

Dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie: „ Sigur ca era mai simplu direct în farmacie cu dozele aferente fiecarei vârste în parte sau chiar prin cutiile poștale, așa cum s-a procedat în alte țări. Din punctul meu de vedere, este o povară pe care nu știu cum o vom duce. Sub nici o formă nu voi întrerupe consultațiile pacienților programați ca sa fac rețete pentru iodura de potasiu. Îmi voi anunța pacienții că, în anumite zile, la anumite ore pot să fac aceste rețete”.

Farmaciştii sunt cei care explică modul de administrare, iar, atunci când veţi merge să ridicați pastilele, veţi semna şi un acord, că știți riscurile și beneficiile și că veți lua pastilele doar în momentul anunțului autorităților.

Proiectul ordinului de ministru prevede  şi cantităţile care vor trebui administrate, în funcţie de vârstă, numai la indicaţiile autorităţilor și doar în caz de eveniment sau incident nuclear. Copii peste 12 ani şi adulţii vor lua două comprimate, copiii între 3 si 12 ani o pastilă, jumatate pentru cei intre 1 luna si 3 ani, iar cei sub o lună un sfert de comprimat:

– Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (100 mg iod)
– Copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (50 mg iod)
– Copii cu vârsta între 1 lună – 3 ani: jumătate de comprimat (25 mg iod)
– Nou-născuţi (cu vârsta până la 1 lună): un sfert de comprimat (12,5 mg iod) .
Din punctul de vedere al farmaciştilor, varianta publicată acum pentru dezbatere este cea mai bună, pentru că responsabilitatea este împărţită cu medicii de familie. Farmaciile nu sunt obligate să distribuie aceste comprimate, ci pot alege dacă să facă acest lucru sau nu.
Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor: „Trebuie văzut exact cum se va aplica, pentru că, la un moment dat, în conținutul ordinului se vorbește despre faptul că se va face sub supravegherea personalului competent, iar dacă iodura de potasiu va pleca din farmacie la pacienții prezumtivi sau la aparținători pentru copii, nu văd cine va supraveghea modalitatea de administrare”.
30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu , produse de Antibiotice S.A. au ajuns la Direcţiile de Sănătate Publică, la finalul lunii martie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite