Pasarela regală din Mamaia, o ruină sub nisip

Pasarela monument din fața Cazinoului din Mamaia, un simbol al României Regale, dispare sub nisip. Nimeni nu spune când şi de cine va fi restaurată. Două ministere trebuie să ia decizii pentru a deschide şantierul. Pasarela, care avea şi singurul bar maritim în perioada interbelică, nu a fost distrusă în comunism dar este abandonată de zeci de ani şi a ajuns o ruină.

31 Martie 2021, 22:21 |
Pasarela regală, o ruină sub nisip
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pasarela care înaintează spre largul mării în dreptul Cazinoului din Mamaia a fost inaugurată pe 15 august 1935.

Chiar Regele Carol al II-lea a participat la eveniment. În perioada interbelică, aici era deschis singurul bar maritim din Europa, o bijuterie a litoralului românesc.

Pasarela regală a fost lăsată în paragină după 1989. De atunci și până acum s-a degradat continuu și nu a mai rămas nimic din strălucirea pe care o avea în perioada interbelică.

Structura din beton, pietre și stabilopozi a devenit în ani o ruină periculoasă.

Pasarela regală este în administrarea Ministerului Economiei și Turismului, dar de reabilitare ar trebui să se ocupe Ministerul Culturii.

Când a început proiectul de lărgire a plajelor din Mamaia, nimeni nu a ţinut cont de pasarela regală. Acum, cea mai mare parte din structură este "ascunsă".

Podul de acces a fost acoperit în totalitate cu nisip. La finalul lucrărilor, singurul element al pasarelei care va rămâne la suprafață este acoperișul.

Telefon Cătălin Crețu manager fima care se ocupă de înnisipare în Mamaia: Pasarela va fi înconjurată cu un gard, pentru a o proteja de vandalism și de acțiunea umană până în momentul în care va fi reabilitată.

Pentru a fi reabilitată, trebuie în primul rând să fie preluată de Ministerul Culturii apoi să existe finanțare.

Bogdan Bola deputat, fost director, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral: Am făcut mai multe demersuri. Cei de la Ministerul Economiei nu au răspuns adreselor Ministerului Culturii privind trecerea în administrarea acestora a pasarelei din Mamaia.

La finalul proiectului, plajele din nordul litoralului vor avea o lățime de minim 100 de metri.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI