Pasajul Unirii din Capitală, multe semne de întrebare și niciun răspuns. Șapte accidente au avut loc după modernizare

23 ianuarie 2023, 16:31

Ca urmare a unor lucrări de mentenanță programate la nivelul Pasajului Unirii, circulația rutieră în interiorul tunelului va fi restrictionată pe ambele sensuri de mers, în această noapte, între orele 23:30 – 05:00. Traficul rutier în zonă va fi dirijat de către agenții Poliției Locale Sector 4.

Preluat de Primăria Sectorului 4 de la cea a Capitalei, Pasajul a fost modernizat cu suma de 12 milioane de euro.

Din septembrie și până în prezent, în pasaj au avut loc nu mai puțin de 7 accidente cauzate de regimul de înălțime.

Cel mai grav, pe 23 decembrie, când un autocar cu turiști greci a lovit limitatorul de înălțime, iar în urma impactului un turist a murit și 23 au fost răniți.

Cătălin Codescu, președinte, Asociația victimelor accidentelor de circulație din România: Numărul mare de accidente rutiere în zona respectivă indică faptul că există nişte probleme. Probleme reale, de reglementare a traficului, dar şi probleme de calitate a infrastructurii. Până nu vom identifica aceste probleme şi până nu le vom rezolva, în zonă vor fi accidente.

În urmă cu o săptămână, un alt incident. O autoutilitară a rămas blocată în mijlocul pasajului.

Tot mai mulți specialiști susțin la unison că acest lucru se întâmplă fiindcă, odată cu modernizarea pasajului, regimul de înălțime a fost redus.

Dan Trifu, vicepreşedinte, Eco-Civica: S-a făcut asfaltarea fără a se decoperta. Asta este clar. Se vede clar din înălțimea pasajului că nu s-a decopertat. S-a turnat asfalt pur și simplu.

Valentin Ciobanu, specialist în siguranţă rutieră: S-a redus înălțimea pasajului prin tavanul fals, prin ridicarea nivelului drumului efectiv, ceea ce a condus la o parte din incidentele care s-au produs. S-au făcut niște portaluri de gabarit care nu au fost proiectate corespunzător. Portalul acela a căzut pentru că fundația a fost prost proiectată.

Pe lângă accidentele cauzate de înălțime, în pasaj au fost și probleme tehnice.

Pentru că șoseaua de deasupra s-a tasat, circulația autovehiculelor mai mari de 3,5 tone în zona Unirii a fost interzisă.

Iar azi-noapte, traficul a fost oprit din cauza unor defecțiuni la sistemul electric.

Dragoș Dincă, prof. univ. Administraţie Publică, SNSPA: Este o spoială, pe românește, pentru că, de fapt, nu s-a lucrat decât la fațadă și cele vizibile. Elementele fundamentale de structură nu au fost reabilitate.

În ciuda celor întâmplate de când a fost inaugurat după ce a fost modernizat, Primăria Sectorului 4 a susținut de fiecare dată că lucrările la Pasajul Unirii au fost făcute cu respectarea tuturor normele legale, fără a face însă publice toate proiectele și avizele.

Potrivit ultimului comunicat, la cele două intrări în pasajul rutier vor fi montate noi porți de presemnalizare a înălțimii maxim admise, care vor fi corelate cu senzori electronici de măsurare a înălțimii, camere video și panouri informative de tip LED.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite