Pasajul erorilor inginereşti. Un pilon al pasajului Pipera-Tunari s-a degradat din cauza apei infiltrate

Deşi are doar 10 ani, Pasajul Pipera-Tunari de la periferia Capitalei este atât de degradat, încât locuitorii din zonă îl compară cu podul Constanţa, vechi de 8 decenii. Un pilon este grav corodat, iar siguranţa circulaţiei poate fi în pericol dacă nu se intervine rapid. Pasajul este un exemplu al greşelilor inginereşti, atrag atenţia experţii.

24 Martie 2019, 20:07 (actualizat 24 Martie 2019, 21:37) |
Pasajul erorilor inginerești
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pasajul Pipera-Tunari a fost inaugurat în decembrie 2009. În mai puţin de 10 ani, starea lui de degradare a ajuns să pună sub semnul întrebării siguranţa circulaţiei. De vină pare să fie o eroare de proiectare, combinată cu neglijenţa.

Betonul fisurat s-a desprins pe porţiuni mari, pe ambele laturi ale unuia dintre pilonii centrali. Armătura a fost corodată, iar pe părţile frontale, îmbinările au cedat. Fierul ruginit s-a desprins din suduri şi barele de metal sunt acum doar căi de scurgere pentru apa de ploaie.

Zeci de mii de şoferi trec zilnic pe pod, fără să ştie ce se întâmplă dedesubt. Doar cei care lucrează în zonă şi trec pe sub pasaj au observat în ce stare de degradare se află stâlpul.

Beneficiarii și-au dat seama prea târziu ca pasajul Pipera-Tunari a fost, de la bun început, victima unor erori grave de proiectare.

Când s-a săpat fundaţia, constructorii nu au ştiut că sub pământ se află casete mari de alimentare cu apă şi canalizare, precum şi reţele de gaze, electricitate şi telefonie.

A fost nevoie de reproiectare, o nouă amplasare a fundaţiilor şi refacerea traseului pasajului. Toate acestea au dus la întârzieri şi costuri suplimentare.

Şi nu a fost singura eroare. Constructorii au fost obligaţi să ceară întreruperea circulaţiei trenurilor pentru câteva săptămâni pentru că altfel nu puteau monta traversele pasajului.

Proiectanţii nu au luat în calcul că podul este la fel de înalt ca stâlpii de înaltă tensiune a căii ferate. Toate aceste erori au făcut ca inaugurarea să întârzie cu un an, iar costurile să fie duble.

Am solicitat Primăriei Capitalei un punct de vedere dar, până la data difuzării acestui reportaj la Telejurnal, nu am primit niciun răspuns.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 5°C
IASI 12°C 6°C
CLUJ 8°C 3°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 12°C 5°C
BRASOV 9°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI