Pasagerii părăsesc vasul Diamond Princess, dar cei care au intrat în contact cu bolnavii de coronavirus și echipajul rămân încă 14 zile în carantină

19 februarie 2020, 13:37

Zeci de autobuze sunt în portul Yokohama pentru a-i prelua pe pasagerii navei de croaziera Diamond Princess. Astăzi se încheie cele două săptămâni de carantină. Din cei 3700 de oameni, 542 sunt infectați cu noul tip de coronavirus. Restul se întorc treptat pe pământ, câteva sute pe zi până vineri, și cei mai mulți vor pleca acasă.

Cei care au intrat însă în contact cu bolnavii vor mai petrece 14 zile de carantină. La fel și membrii echipajului, printre care sunt și 15 români. Unul dintre ei are coronavirus, a fost transferat într-un spital din Tokio, se simte bine și nu prezintă simptome, precizează MAE.

YOSHIHIDE SUGA, şeful de cabinet al premierului: „Personalul de bord, pe măsură ce avansează debarcarea pasagerilor, va fi plasat sub observaţie medicală în camere de o singură persoană. Până acum nu au stat aşa, dar de acum înainte vor fi izolaţi.”

Nouă turiști români erau și la bordul unui alt vas de croazieră, în Cambodgia. Potrivit MAE, opt au părăsit țara asiatică, unul a rămas în Capitală.

Între timp, în China, cel mai recent bilanț arată peste două mii de morți și aproape 75 de mii de îmbolnăviri. Organizația Mondială a Sănătății precizează că virusul COVID 19 nu este atât de letal ca alte coronavirusuri.  80 la sută dintre pacienții infectați au doar simptome ușoare. Doi la sută mor din cauza bolii. S-au vindecat până acum peste 10.000 de pacienți. Plasma din sângele lor ar putea oferi un tratament pentru bolnavi.

La nivel internațional rămân 700 de cazuri confirmate. La Hong Kong a murit un bărbat de 70 de ani, al doilea deces înregistrat pe teritoriul autonom. Franța, Japonia, Filipine și Taiwan au raportat și ele câte un deces cauzat de infectarea cu noul tip de coronavirus.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite