Pasagerii din autocarul strivit sub limitatorul de înălțime de la Pasajul Unirii au fost audiați până târziu în noapte. Procedura s-a desfășurat în prezența ambasadoarei Greciei la București

24 decembrie 2022, 11:46

Procurorii au terminat audierea pasagerilor greci aproape de miezul nopții. A fost prezentă și ambasadoarea Greciei în România.

Sofia Grammata, ambasadorul Greciei în România: Mulţumim foarte mult autorităţilor, poliţiei, medicilor, tuturor! Vă mulţumim!

Pasagerii şi-au petrecut noaptea într-un hotel din Capitală. Unii au plecat deja în Grecia cu avionul.

Iar cei internați sunt în stare stabilă, spun medicii, inclusiv femeia internată în stare gravă la Spitalul de Urgență Floreasca.

Rudele victimei decedate sunt însă disperate. Presa din Grecia a publicat informații potrivit cărora bărbatul care și-a pierdut viața venise în excursie cu soția, căreia îi făcuse o surpriză.

Sora lui este furioasă pe autoritățile locale din orașul Larissa, de unde plecase autocarul. Și ar vrea ca trupul bărbatului să fie adus cât mai repede în țară, iar copiii săi să fie consiliați de psihologi.

Accidentul s-a produs vineri, în jurul orei 13.30, în Pasajul Unirii.

Potrivit martorilor, şoferul autocarului plin cu cetățeni greci nu a oprit la pre-semnalizatorul care indica limita de înălţime, iar apoi a forțat intrarea în pasaj. A fost momentul în care a lovit în plin limitatorul de viteză, care a strivit plafonul autocarului la mijloc.

Patru pasageri au rămas încarcerați.

Zeci de salvatori de la Ambulanţă și SMURD au intervenit de urgență şi au reușit să-i scoată pe răniți dintre fiare. Pentru unul dintre pasageri au fost făcute manevre de resuscitare, însă în zadar. Omul a murit la scurt timp de la producerea accidentului.

23 de oameni, între care şi doi copii, au ajuns la spital. Restul turiștilor au fost duşi la hotel.

Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Sector 4 vor stabili cu exactitate cauzele accidentului. Șoferul grec a declarat că nu a văzut semnalizatorul care indica înălţimea maximă a autovehiculelor ce pot intra în Pasajul Unirii, potrivit unor surse judiciare. Şoferul nu consumase băuturi alcoolice.

Potrivit presei din Grecia, la plecare, au fost doi șoferi care ar fi urmat să conducă pe rând autocarul. Însă, în Salonic, unul dintre ei a renunțat la cursă, din cauza unei toxiinfecții alimentare. Așadar, nu este exclus ca bărbatul aflat la volan în momentul accidentului să fi fost epuizat.

Experții în siguranță rutieră consultați de Știrile TVR spun că au mari semne de întrebare asupra modului în care poarta de fier lovită de autocar s-a desprins din structura de beton.

Şi, cel mai important, spun tot specialiştii, această construcţie, pentru a putea fi dată în folosință, trebuie să aibă o aprobare de construire emisă în baza unui proiect tehnic. Lucru neclarificat până acum de responsabili.

Într-un răspuns pentru Ştirile TVR, Primăria Sectorului 4, cea care a modernizat pasajul pentru 12 milioane de euro, a transmis doar că va oferi „tot suportul necesar autorităților competențe în gestionarea acestei situații”. Fără alte explicații. Anterior însă, Primăria, la unison cu Inspectoratul de Stat în Construcții, a susținut că modernizarea pasajului respectă toate normele în vigoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite