Pasageri vaccinaţi anti-COVID-19 şi testaţi negativ la plecarea din Africa de Sud, testaţi pozitiv la sosirea în Olanda. Doar o treime dintre călători au acceptat să fie verificați

Teste rapide pentru depistarea Covid-19
Teste rapide pentru depistarea Covid-19
3 decembrie 2021, 18:42

”Pare că virusul se răspândeşte uşor şi aceasta este îngrijorător”, a avertizat Bert van de Velden, directorul autorităţii sanitare regionale din Kennemerland, responsabilă şi pentru aeroportul Schiphol din Amsterdam. ”Este extrem de important ca pasagerii să fie testaţi corespunzător înainte de zbor şi să accepte să fie retestaţi la sosire”, subliniază responsabilul olandez.

Sute de persoane sosesc săptămânal pe aeroportul Schiphol cu zboruri din Africa de Sud. Circa 9% dintre cei care au fost testaţi voluntar la sosire (numai o treime din pasageri au acceptat testarea) au avut în final testul COVID-19 pozitiv.

Autorităţile olandeze au testat însă toţi pasagerii din două avioane sosite din Africa de Sud vinerea trecută, după ce a fost semnalată apariţia noii variante Omicron a coronavirusului. Din cei peste 600 de pasageri ai acestor două zboruri, 62 au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19 la sosirea pe aeroportul Schiphol şi plasaţi în carantină într-un hotel lângă aeroport. Secvenţierile ulterioare au confirmat varianta Omicron în 14 din cele 62 de probe.

Circa 90% din cele 62 de persoane infectate erau vaccinate anti-COVID-19, iar în cazul celor confirmaţi cu varianta Omicron toţi erau vaccinaţi, a precizat Institutul de Sănătate Olandez (RIVM).

În urma apariţiei acestei noi variante a coronavirusului SARS-CoV-2 guvernul american a decis să instituie începând de luni regula testării înainte de zbor a tuturor pasagerilor care au ca destinaţie SUA.

Varianta Omicron a coronavirusului provoacă îngrijorare întrucât prezintă peste 30 de mutaţii, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele preliminare sugerează că noua variantă are o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente, creşte riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală după infectarea cu alte variante şi se transmite mai uşor decât Delta, variantă cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite