CORESPONDENȚĂ DIN RUSIA

Partidul Pro-Kremlin câștigă alegerile în Rusia. România nu recunoaște legitimitatea alegerilor din Crimeea și Transnistria

România nu recunoaşte legitimitatea alegerilor organizate de Rusia în Crimeea, declară Ministerul de Externe de la București, care notează în acelaşi timp "cu regret" că ruşii au deschis secţii de votare şi în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. La alegerile din Rusia, candidaţii opoziției au fost împiedicaţi să participe, iar rezultatul - victoria partidului Rusia Unită al lui Putin - era oarecum previzibil.

20 Septembrie 2021, 12:06 (actualizat 20 Septembrie 2021, 20:38) |

Primele secții de votare s-au închis în Extremul Orient rus și imediat s-a trecut la numărarea buletinelor.

Nu au fost înregistrate reclamaţii sau alte nereguli. Toate procedurile au fost respectate,
spune Vladimir Prokopțev, preşedintele unei secţii de votare.

Votul s-a terminat la ora prevăzută în regulament.

Primele rezultate oficiale parțiale arată că partidul proKremlin Rusia Unită obține acum cele mai multe mandate, însă mai puține decât în urmă cu 5 ani. Comuniștii sunt pe locul doi , cu un procentaj mai bun față de cel din 2016, cel mai probabil că urmare a sistemului de vot inteligent , folosit de susținătorii opoziției reale din Rusia.

România nu recunoaște legitimitatea alegerilor din Crimeea

MAE denunță desfășurarea alegerilor inclusiv în Transnistria

În buletinul de vot nu este partidul care ar reprezenta interesele mele. Accesul candidaţilor la acest scrutin a fost restricţionat. Eu personal nu am fost lăsat să candidez. Evident că nu am votat în favoarea partidului Rusia Unită ci împotrivă, pentru că acest partid ne compromite tot sistemul politic, spune Ilia Iașin, politician din opoziţie.

Și liberal democrații lui Vladimir Jirinovski și partidul Rusia Justă Pentru Adevăr au șanse să rămână în Duma de Stat.

Surpriza scrutinului de anul acesta ar fi cea de-a cincea formațiune intitulată " Oamenii noi", care a câștigat mai mult prin denumire.

La nivelul societetii ruse se simțea nevoia de ceva nou, de o schimbare, așa că strategii din Kremlin au lansat pe piață, în campania electorală un partid nou, care însă nu este de opoziție ci, dimpotrivă, îl va susține pe Vladimir Putin.

EVGEHNIA STULOVA, consultant politic: "Sunt mulţi oameni care nu înţeleg cu cine ar trebui să voteze. Nu le convine niciun partid reprezentat acum în Parlament. Aceşti oameni vor o schimbare, vor ceva nou, dar vreau să subliniez: nu prin revoluţie, ci prin evoluţie".

VICTOR POTUREMSKI, sociolog: "Partea pozitivă a programului 'Oamenii noi' presupune ca puterea să fie responsabilă pentru situaţia din ţară şi pentru oameni. Să fie mai transparentă şi mai puţin birocratică. Da, sunt populişti, dar asta prinde la electorat".

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI