Partidul lui Putin propune organizarea pe 4 noiembrie în teritoriile ucrainene ocupate a unor referendumuri de alipire la Rusia

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
7 septembrie 2022, 19:23

„Doneţk, Lugansk şi numeroase alte oraşe ruse vor reveni în sfârşit în portul lor de origine. Şi lumea rusă, astăzi divizată de frontiere formale, îşi va regăsi integritatea”, a declarat secretarul Consiliului general al Rusiei Unite, Andrei Turciak, propunând organizarea acestor referendumuri pe 4 noiembrie, când în Federaţia Rusă se celebrează Ziua Unităţii Naţionale.

De Ziua Unităţii Naţionale, Rusia comemorează o revoltă populară din secolul al XVII-lea care a expulzat forţele de ocupaţie poloneze din Moscova.

Turciak s-a referit la regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk (est), dar şi la regiunile Herson şi Zaporojie, pe care armata rusă le ocupă în mare parte. Moscova a recunoscut independenţa regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk la scurt timp după ce a declanşat, pe 24 februarie, ofensiva sa asupra Ucrainei.

După declaraţia lui Turciak, şeful-adjunct al administraţiei proruse a regiunii Herson, Kiril Stremousov, a declarat că această regiune se va pregăti pentru organizarea unui astfel de referendum pe 4 noiembrie. „Suntem solidari cu Andrei Turciak. Ne vom pregăti pentru o dată concretă. Toţi credeau că referendumul va avea loc în septembrie, însă (până acum) nu a fost avansată o dată concretă. Ne vom orienta spre 4 noiembrie, cu toate că noi suntem gata să organizăm un referendum chiar şi acum”, a spus Stremousov, citat de TASS.

Trupele ruse ocupă teritorii în special în sudul Ucrainei, inclusiv oraşul Herson, care număra 280.000 de locuitori înainte de război.

Separatiştii pro-ruşi controlează din 2014 cea mai mare parte din regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul industrial al Ucrainei, cunoscut sub denumirea generică de Donbas.

Rusia a organizat deja în martie 2014 un referendum în Peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în urma acestui vot şi care a fost precedat de o intervenţie a forţelor speciale ruse.

Autorităţile de ocupaţie ruse din Ucraina evocă de luni de zile ideea unui referendum pentru alipire la Rusia, însă administraţia din Herson a declarat luni că plebiscitul este nesigur în viitorul apropiat din cauza contra-ofensivei pe care armata ucraineană o duce în prezent în această regiune.

Rusia a distribuit paşapoarte ruse locuitorilor din unele teritorii ocupate în Ucraina, după ce a făcut deja acest lucru pentru locuitorii regiunilor din est aflate sub controlul separatiştilor.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite