Partidul de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, a fost suspendat din Partidul Popular European. Decizia are efect imediat

Partidul de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, a fost suspendat pe termen nelimitat din Partidul Popular European, din care face parte. Decizia a fost luată după mai multe apeluri lansate de formațiunea europeană, ca partidul condus de premierul Viktor Orban să fie sancționat pentru încălcarea principiilor statului de drept.

20 Martie 2019, 14:54 (actualizat 21 Martie 2019, 00:08) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Viktor Orban"
 |  GALERIE FOTO

Manfred WEBER, liderul grupului PPE din Parlamentul European: "Practic, asta înseamnă că FIDESZ nu mai poate propune candidaţi pentru funcţiile din partid. Nu mai au drept de vot în adunările PPE şi nici măcar nu mai au voie să participe la acestea".

După anunțul făcut de cea mai mare formațiune europeană, premierul Victor Orban a declarat într-o conferință de presă că, de fapt, a fost de acord în mod voluntar să suspende participarea FIDESZ la PPE, pentru a preîntâmpina o suspendare forțată din cauza îngrijorărilor privind statul de drept din Ungaria.

Viktor Orban, premierul Ungariei: "În timpul întâlnirii, în mâna dreaptă am ţinut scrisoarea în care spuneam deja că vom pleca. Dacă nu am fi avut această propunere de compromis, aş fi părăsit PPE astăzi. Aveam textul pregătit, totuşi compromisul a fost găsit".

În textul comun adoptat se arată că președinția PPE și FIDESZ au convenit de comun acord suspendarea partidului de guvernământ din Ungaria până la publicarea raportului comisiei de evaluare a popularilor europeni privind respectarea principiilor statului de drept de către guvernul de la Budapesta. În acest document nu este menționată nici o durata a suspendării.

Criticile la adresa premierului Viktor Orban s-au intensificat în ultima perioadă, la nivel european. Liderul FIDESZ a fost acuzat, nu de puține ori, că stilul său autoritarist de guvernare încalcă principiile statului de drept.

-----------------------------------------------------------------------------------------

ACTUALIZARE PPE a decis suspendarea FIDESZ. Adunarea Politică a Partidului Popular European a luat hotărârea cu 190 de voturi "pentru" și 3 voturi "împotrivă".

Votul a fost secret.

Președintele PPE, Joseph Daul, a subliniat într-o postare pe Twitter că decizia de suspendare are efect imediat.

Suspendarea implică: interdicția de a participa la întrunirile PPE, ridicarea dreptului de vot, ridicarea dreptului de a propune candidați pentru diverse posturi.

ACTUALIZARE Viktor Orban e de mult criticat de mare parte din europeni, pentru ceea ce unele voci numesc derapaje anti democratice şi un stil autoritarist de guvernare.

Picătura care a umplut paharul au fost afişele cu care Fidesz a împânzit Budapesta, cu preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker şi cu miliardarul George Soros.

Textul care însoţeşte fotografiile sugerează că deciziile luate de Bruxelles sunt, de fapt, dictate de Soros, care vrea islamizarea Europei, prin obligarea ţărilor membre de a primi refugiaţi.

Oricare ar fi decizia din cele trei variante - suspendare, excludere sau doar o mustrare - va fi un cost politic pentru popular europeni la apropiatele alegeri pentru Parlamentul European. Dacă suspendă sau exclud Fidesz, conservatorii europeni ar putea pierde mandate. Fidesz are 12 europarlamentari şi ar putea migra spre un alt grup politic din Parlamentul European.

Dacă nu va fi nicio sancţiune pentru Orban, o parte din electoratul PPE va fi nemulţumit că sunt tolerate atitudini considerate nedemocratice.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI