Partidul centrist al premierului în funcție în Letonia, pe primul loc la alegerile parlamentare. Înfrângeri drastice pentru formațiunile apropiate de minoritatea rusă

1 octombrie 2022, 22:16

Partidul de centru-dreapta Noua Unitate, condus de prim-ministrul în funcţie, Krisjanis Karins, se află pe primul loc în exit poll-uri, în timp ce partide apropiate minorităţii ruse par să fi suferit înfrângeri drastice, conform unui sondaj realizat la ieşirea de la urme.

Noua Unitate este creditată cu 22,5% din voturi, devansând Lista Unificată (Verzii şi partide regionale, 11,5%), Verzii şi Ţăranii (centru-dreapta, 10,9%). Urmează Alianţa Naţională (centru-dreapta, 8,4%) şi Progresiştii (social-democrat, 8,3%).

Letonia este țara europeană care a dat primul test electoral după anexarea celor 4 regiuni ucrainene de către Rusia. Un test dificil, în condițiile în care această ţară are o importantă minoritate rusă.

Letonia, Lituania, Estonia, Finlanda și Polonia au închis granițele pentru așa-zișii ‘turiști ruși’ care încearcă să scape de mobilizarea decretată de Vladimir Putin.

Edgars Rinkevics, ministrul de Externe al Letoniei:Au văzut că armata lor luptă, că armata lor ucide oameni, civili nevinovaţi. Nu au avut probleme cu acest lucru. Dacă spui pur şi simplu că este momentul să mergi în Europa să ceri azil, atunci, din punctul nostru de vedere, doar faptul că scapi din Rusia din cauza mobilizării nu este suficient„.

La rândul lor, locuitorii capitalei letone Riga consideră că unele țări europene au deschis prea ușor porțile pentru ruși.

Primim oameni şi nu-i putem verifica foarte bine. Doar: ‘Sprijiniţi războiul din Ucraina? Îl sprijiniţi pe Putin sau sunteţi împotriva lui?’ – Aşa că este foarte greu de definit„.

Însă pentru opozanţii regimului de la Kremlin, care au ajuns deja în Letonia, măsura luată de către autorităţile de la Riga pare una destul de radicală.

Tikhon Dzyadko, redactor-şef al postului RAIN TV: Cred că aceia care nu vor să meargă în Ucraina pentru a ucide ucraineni sunt aliaţi potenţiali ai celor care sunt contra războiului. Sunt aliaţi potenţiali ai lumii civilizate„.

Comisia Europeană a recomandat statelor membre chiar de vineri, în ziua în care Vladimir Putin a ratificat anexarea a 4 regiuni din Ucraina, să evalueze mai strict cererile de viză venite din partea cetățenilor ruși.

Oficialii europeni au subliniat că numărul mare al bărbaților ruși care trec frontierele europene crește riscul de securitate în Uniune.

Presa germană a subliniat că printre refugiați s-ar putea afla spioni ai Moscovei sau lideri ai temutei lumi interlope. Serviciile de informații de la Berlin au dat asigurări că nu au fost identificate persoane periculoase printre solicitanții de azil.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite