Partidele discută vineri împărțirea celor mai importante funcții. Toate variantele rămân pe masă

17 decembrie 2020, 08:07

După mai bine de o oră de discuții la o vilă de protocol din București, liderii celor trei formațiuni politice care negociază pentru formarea majorității în parlament și a noului guvern s-au declarat mai deschiși la căutarea unor soluții comune și mai flexibili. Nu au suflat însă nicio vorbă despre cum vor tranșa problema care a blocat discuțiile: împărțirea funcțiilor de premier și președinți ai Camerei Deputaților și Senatului.

Dacian Cioloș, propus de USR PLUS pentru funcția de prim ministru, a lipsit de la discuții.

În timp ce Ludovic Orban a evitat să estimeze când vom avea un guvern nou, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a avansat ca termen finalul anului.

PNL propune la negocieri două variante: premier – Ludovic Orban și Florin Cîțu șef al Senatului sau Florin Cîțu premier și Ludovic Orban președinte al Camerei Deputaților.

USR Plus îl vrea premier pe Dacian Cioloș sau pe Florin Cîțu, dar în acest ultim caz revendică șefia deputaților. USR a respins anterior un guvern condus de Ludovic Orban.

UDMR e de acord cu variantele PNL de premier, dar vrea ca șefia celor două Camere să fie împărțită celorlalți parteneri de coaliție.

În timp ce dreapta politică încearcă să ajungă la un acord, social democrații au decis ca liderii județeni și membrii din conducerea partidului să nu ocupe funcții de conducere în Parlament.

Noul parlament se va reuni în prima ședință pe 21 decembrie.

Orban: Azi au loc discuţiile echipelor de negociere pentru programul politic. Vineri se întruneşte echipa de negociere politică

Preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, a declarat că joi încep discuţiile echipelor de negociere ale PNL, USR PLUS şi UDMR pentru programul de guvernare, iar vineri cele ale echipelor de negociere politică.

„Azi vor începe discuţiile cei din echipele pentru programul de guvernare şi mâine de la ora 9,00 dimineaţa se întruneşte echipa de negociere politică”, a spus Orban, la sediul PNL, potrivit Agerpres.

El a arătat că la discuţiile de joi pe care le-a avut cu liderii USR PLUS şi UDMR a fost exprimată „o deschidere mai mare la căutarea de soluţii” şi a precizat că atunci când se ajunge la înţelegeri pe anumite puncte acestea vor fi comunicate împreună de liderii viitoarei coaliţii.

„Atât din partea noastră, cât şi din partea colegilor astăzi am simţit o deschidere mai mare la căutarea de soluţii. (…) Decizia pe care am luat-o este aceea pe care am luat-o şi în primă fază în debutul negocierilor, este să comunicăm împreună acele lucruri asupra cărora am căzut de comun acord”, a spus Orban.

Preşedintele PNL a indicat şi că la întâlnirea cu Dan Barna, Dragoş Tudorache şi Kelemen Hunor au fost explorate toate variantele propuse.

„Am stabilit că toate variantele rămân pe masă, urmând să facem o analiză fiecare pe fiecare dintre variante şi să decidem care este varianta care poate să ducă la cea mai bună funcţionare a coaliţiei şi la formarea într-adevăr a unui guvern care să aibă coeziune, capacitatea să dea răspunsuri potrivite la toate provocările cu care ne confruntăm”, a afirmat Orban.

Orban a arătat că obiectivul este să se ajungă „cât mai repede posibil la o înţelegere”.

„Obiectivul nostru este să ajungem cât mai repede posibil la o înţelegere. Mai sunt multe puncte peste care trebuie să cădem de acord, dar vom încerca să muncim cât mai mult, astfel încât să putem să finalizăm negocierile, mai ales că pe 21 (n.r. decembrie) are loc întrunirea Parlamentului”, a declarat preşedintele PNL, întrebat când crede că va fi dat votul de învestitură de către Parlament pentru noul Guvern.

_____________________________________

PNL propune două variante de premier, după neînţelegerile cu partenerii de coaliţie: fie Florin Cîţu premier şi Ludovic Orban şef la Camera Deputaţilor, fie varianta Orban premier şi Cîţu şeful Senatului.

Pe de altă parte, USR-PLUS nu îl vrea premier pe Ludovic Orban şi propune, la rândul său, două variante: Cîţu premier şi Dan Barna şeful Camerei, sau Dacian Cioloş şef al executivului şi cele două camere conduse de liberali.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat gata să desemneze pe oricine va fi susţinut de o coaliţie guvernamentală care să aibă majoritate în Parlament.

UDMR apreciază că propunerile de premier făcute de PNL sunt bune, dar precizează totodată că celelalte două funcţii în stat – de preşedinte al Senatului şi Camerei Deputaţilor – trebuie să revină formaţiunilor care vor forma coaliţia de guvernare alături de liberali, coaliţie în care „înţelegerea trebuie să fie pe linie”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

„Nu avem nimic de comentat, noi putem lucra cu amândoi (Orban şi Cîţu – n.r.). Mai departe, lucrurile se complică, fiindcă că în acest moment noi considerăm că celelalte două funcţii politice din stat – cea de preşedinte al Senatului şi preşedinte al Camerei Deputaţilor – trebuie să revină celorlalte două formaţiuni care nu vin cu premierul”, a subliniat liderul UDMR.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite