Partidele din coaliţie au semnat acordul de guvernare 2020-2024. Documentul prevede că Ludovic Orban şi Anca Dragu vor fi preşedinţi ai Camerei Deputaţilor, respectiv Senatului

21 decembrie 2020, 07:47

PNL, USR PLUS și UDMR au semnat, luni, acordul de guvernare pentru următorii 4 ani. Cei care și-au pus semnătura pe acest document sunt Ludovic Orban – președinte PNL, Dan Barna și Dacian Cioloș – copreședinți USR PLUS, Kelemen Hunor – președinte UDRM și Florin Cîțu – premier susținut de coaliție.

Acordul de guvernare 2020 – 2024 prevede că propunerea pentru funcţia de prim-ministru este Florin Cîţu, pentru preşedinte al Senatului – Anca Dragu, iar pentru preşedinte al Camerei Deputaţilor – Ludovic Orban.

„România trece, împreună cu întreaga lume, printr-o criză fără precedent. Ne asumăm responsabilitatea pentru a conduce ţara noastră în vremuri dificile. O facem cu deplina convingere că România, cu decizii ferme pentru binele comun, poate ieşi întărită atât din pandemie, cât şi din dificultăţile economice care decurg din aceasta”, se arată în document.

Liderii coaliţiei menţionează, în textul acordului, că „perioada de tranziţie post-comunistă trebuie să se încheie”, apreciind că „statul român are nevoie de reforme profunde pentru a răspunde nevoilor şi aşteptărilor societăţii în secolul 21”.

„Considerăm această inevitabilă transformare ca o oportunitate uriaşă pentru a creşte calitatea serviciilor publice şi a vieţii tuturor cetăţenilor români, indiferent de gen, etnie, religie, vârstă, condiţie socială sau locul unde trăiesc. Programul nostru de guvernare este un plan clar de acţiune care dă substanţă şi direcţie proiectului nostru de inovare, dezvoltare şi modernizare a statului”, se mai arată în acordul de guvernare.

În document se remarcă prezenţa scăzută la vot, care este „un semnal de alarmă pentru democraţie”, liderii PNL, USR PLUS şi UDMR angajându-se să acţioneze pentru a confirma încrederea cetăţenilor care i-au votat şi pentru a câştiga încrederea celor care nu i-au votat.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, după semnarea acordului, că programul de guvernare este finalizat în proporție de aproape 100%.

„Programul de guvernare este finalizat în proporție de aproape 100%. Mai sunt niște corecții, reglaje fine care trebuie făcute înainte de a-l prezenta public”, a spus Ludovic Orban, președintele PNL.

Orban a afirmat că după ce se vor finaliza procedurile de constituire a Parlamentului, liderii celor trei partide așteaptă consultările cu președintele Klaus Iohannis, pentru a-l propune pe Florin Cîțu în funcția de premier.

Acesta a afirmat că liderii coaliției sunt deciși ca în cel mai scurt timp posibil să dea României un guvern „competent, responsabil, hotărât să reformeze marile sisteme publice, care să pună în practică un program de guvernare care să asigure creșterea calității vieții pentru fiecare român, creșterea calității serviciilor publice, dezvoltarea infrastructurii, modernizarea României”.

La rândul său, Dan Barna, copreședintele USR PLUS, a spus că documentul care stă la baza acordului de guvernare are circa 300 de pagini și conține date clare despre ceea ce trebuie să se întâmple în guvernarea 2020 – 2024.

„De fiecare dată, un astfel de moment de constituire a unei coaliții după alegeri este un moment cu multă speranțe și cu multă încredere și cu multe energie. (…) Am încercat să găsim acele zone de consens, acele zone în care obiectivele și angajamentele fiecăruia dintre cele trei partide să își găsească o formulă astfel încât programul să fie unul asumat, să fie unul în care avem cu toții încredere. (…) Acest program este rezultatul unui compromis responsabil pentru viitorul României în săptămânile și lunile și anii care urmează”, a spus Dan Barna, care a afirmat și cred că este o șansă reală ca România să aibă un guvern învestit până la Crăciun.

Dacian Cioloș a spus că guvernarea trebuie să își asume reforma statului.

„Credem că acest parteneriat poate să fie un moment de cotitură și pentru România și un început de modernizare. În mod clar de la noi oamenii nu așteaptă doar să gestionăm, să administrăm România într-o perioadă de criză, ci așteaptă în primul rând să vadă o perspectivă, să vadă oportunități după această criză. De aceea va trebui să ne asumăm o reforma statului, a administrației publice, depolitizarea și profesionalizarea administrației publice, pentru ca apoi să putem investi în sănătate, în educație și, chiar dacă bugetul pe care îl vom avea în următorii ani va fi unul puternic afectat de deficitul provocat de guvernările PSD și de această criză, avem oportunitatea a fondurilor europene cum România nu a mai avut de 31 de ani încoace și asta presupune oameni competenți, oameni maturi și oameni cu viziune pe care noi credem că îi vom regăsi în echipă guvernamentală care va fi condusă de Florin Cîțu, în care noi avem tot încrederea”, a spus Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a spus că își dorește o guvernare pentru 4 ani, pentru ca România să nu mai fie ca în ultimii 8 ani, timp în care a avut 12 guverne.

„UDMR, când a luat decizia să participe la această coaliție cu PNL și USR PLUS, a fost conștientă și este conștientă că vom avea o misiune extrem de dificilă, o misiune grea, fiindcă toată România, toată Europa, tot globul sunt afectate de pandemie. Trecem printr-o criză economică, România are nevoie de o stabilitate politică. Opt ani de zile am avut o criză permanentă, opt ani de zile au însemnat 12 guverne. A venit momentul să avem un guvern stabil, o majoritate stabilă și să încercăm să guvernăm România în așa fel încât fiecare om, fiecare unitate să aibă o perspectivă clară, să existe predictibilitate și să existe speranța zilei de mâine pentru o viață mai bună”, a declarat Kelemen Hunor.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, pe 18 decembrie, că PNL, USR PLUS şi UDMR au convenit asupra structurii Guvernului şi a funcţiilor de conducere din Parlament, iar cele trei formaţiuni politice au decis să-l susţină în funcţia de premier pe Florin Cîţu.

În ceea ce priveşte conducerile celor două camere ale Parlamentului, Orban a menţionat că preşedinţia Senatului va aparţine unui candidat din partea USR PLUS, iar cea a Camerei Deputaţilor unui candidat din partea PNL.

De asemenea, liberalii ar urma să deţină în viitorul guvern nouă portofolii – Apărare, Externe, Finanţe, Interne, Educaţie, Energie, Agricultură, Cultură, Muncă, USR PLUS va avea şase – Justiţie, Transporturi, Sănătate, Fonduri europene, Cercetare, inovare şi digitalizare, Economie, antreprenoriat şi turism, iar UDMR trei – Dezvoltare, Mediu, Tineret şi sport.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite