Partajarea gratuită a articolelor pe rețele sociale ar putea fi interzisă. Comisia Europeană pregătește o directivă în acest sens

8 iulie 2017, 18:34

Proiectul de directivă protejează editorii de presă, care au mari pierderi din cauza partajărilor neplătite de pe rețelele de socializare, motiv pentru care este suținută de marile grupuri de presă europene. Dacă ar fi pusă în aplicare, inclusiv persoanele particulare care partajează astfel de conținuturi ar putea fi amendate. Tema este încă de pe acum intens dezbătută printre politicienii europeni.

În Parlamentul European se dă o luptă surdă între populari și progresiști. Primii susțin directiva, ca pe o soluție în favoarea presei de calitate și îndreptată împotriva fenomenului fake news, cei de pe urmă consideră ca aceasta nu este decât o formă ascunsă de a lovi în giganți ai internetului, precum Yahoo, Google sau Youtube.

Denisa Avram este specialist în social media la o mare multinațională din Bruxelles. În opinia sa, directiva în această formă nu este realistă și ar putea face mai mult rău decât bine: „Internetul este deschis, este inclusiv, este un mod de a accesa informațiile pentru toate persoanele care au o conexiune. Este fudamental greșit, pentru că asta înseamnă ca toate drepturile noastre pentru acces la informație vor fi limitate. O propunere legislativă similară a fost în 2013 și în 2014, în Germania și în Spania, și nu a funcționat, deoarece, în primul rând, traficul online a scăzut instantaneu, iar Google News a preferat să nu plătească taxa respectivă și să iasă de pe piață.

Prin urmare, o asfel de lege ar funcționa împotriva naturii internetului și ar duce până la urma la încetinirea inovațiilor în domeniu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite