Parlamentul a început a doua sesiune ordinară a anului. Pachetul legilor educaţiei, modificarea legilor justiţiei, legile securităţii și compensarea prețului la energie, prioritare. Madrigal a intonat imnul la Senat

Parlamentul României
Parlamentul României
1 septembrie 2022, 06:21

ACTUALIZARE Parlamentul s-a reunit în şedinţă comună, pentru aprobarea constituirii Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru examinarea iniţiativelor legislative din domeniul justiţiei. Şedinţa este condusă de preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 284 de parlamentari din totalul de 465.

ACTUALIZARE Plenul Camerei Deputaţilor s-a reunit, joi, în prima şedinţă din cea de a doua sesiune parlamentară ordinară a anului 2022.

Şedinţa a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României.

ACTUALIZARE În deschiderea ședinței de plen a Senatului, imnul României a fost intonat de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. E o premieră pentru Parlament, iar Senatul vrea să păstreze obiceiul la începutul fiecărei sesiuni parlamentare.

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat că va îndeplini atribuţiile de şef al acestei camere a Legislativului câtă vreme PNL o va susţine. „Atribuţiile sunt aceleaşi şi ca preşedinte plin. Câtă vreme partidul îmi dă susţinerea pentru această funcţie, voi fi aici. Altfel, nu se cramponează nimeni de nicio funcţie”.

Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului a mai spus: ”Domnul Budăi are obligația să s econcentreze pe reformele pe care le are de livrat către public. Vom fi într-o mare problemă dacă Ministerul Muncii nu vine cu reforma pe salarizare și reforma pe pensii. Nu le-am văzut, dânsul nu a vorbit despre ele, a vorbit exclusiv despre triplări , măriri de 5,6, 10, 20 de ori de pensii și salarii, promisiuni nerealizabile, nesustenabile în acest moment. (…) Nu veti devea PNL vorbind despre majorări de pensii și salarii câtă vreme alocările bugetare pentru așa ceva nu există

ACTUALIZARE Parlamentul se va întruni, joi, în şedinţă comună, ca să aprobe constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru examinarea iniţiativelor legislative din domeniul justiţiei, au decis Birourile permanente reunite.

Şedinţa va începe la ora 13,00.

Potrivit proiectului de hotărâre în acest sens, Comisia parlamentară specială comună pentru examinarea iniţiativelor legislative din domeniul justiţiei va avea ca obiective examinarea, atât în procedura legislativă la prima Camera sesizată cât şi în procedura legislativă la Camera decizională, a iniţiativelor legislative cu incidenţă asupra justiţiei în vederea reformării sistemului judiciar, aflate în procedură parlamentară, precum şi a celor care urmează a intra în procedură parlamentară, pe toată perioada desfăşurării activităţii Comisiei.

De asemenea, comisia va elabora rapoartele asupra acestor iniţiative legislative.

Comisia va fi constituită din 25 de membri şi va funcţiona pe o perioadă de 60 de zile de la data constituirii.

–––––––––––––––––

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, au decis convocarea plenurilor Senatului şi Camerei Deputaţilor de la ora 11,00.

Potrivit programului, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, respectiv cel al Senatului, în vechea componenţă, au fost convocate pentru ora 9,30, în şedinţe separate. De asemenea, grupurile parlamentare s-au întrunit de la ora 10,00.

Şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au loc, separat, de la ora 11,00.

Conform reglementărilor legale, în prima zi a sesiunii parlamentare sunt aleşi, în şedinţa de plen a fiecărei Camere, membrii Biroului permanent – vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii Camerei Deputaţilor, cu excepţia preşedintelui, care este ales la începutul legislaturii.

Alegerea conducerilor celor două Camere se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuraţiei politice a Camerei Deputaţilor, respectiv a Senatului şi negocierii liderilor grupurilor. Listele candidaţilor propuşi pentru Birourile permanente se supun în întregime votului Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului şi se aprobă cu votul deschis al majorităţii deputaţilor sau senatorilor prezenţi.

Totodată, joi, de la ora 09.00 avut loc o şedinţă a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiind stabilit un plen reunit al Parlamentului, după finalizarea procedurilor alegerii conducerii celor două Camere.

La final, vor avea loc şedinţe ale Birourilor permanente în noua componenţă pentru stabilirea ordinii de zi şi a programului de lucru de săptămâna viitoare.

Printre priorităţile sesiunii parlamentare se află pachetul legilor educaţiei, precum şi modificarea legilor justiţiei, a Codului penal şi a Codului de procedură penală.

Totodată, o prioritate a sesiunii este şi adoptarea pachetului legilor securităţii, potrivit preşedintelui PNL, premierul Nicolae Ciucă.

Deputaţii şi senatorii trebuie să se pronunţe şi asupra cererii de reexaminare a legii privind protecţia avertizorilor în interes public, transmisă de preşedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, vor şi discutate în Parlament şi măsurile care urmează să fie aprobate în Guvern prin ordonanţă de urgenţă privind compensarea preţului la energie.

Se prefigurează mai multe proiecte pe teme sociale care urmează să fie discutate în coaliţia de guvernare şi care ar putea fi concretizate în Parlament. În acest context, UDMR a propus un proiect privind acordarea unui ajutor de stat pentru cei care se încălzesc cu lemne.

PSD a propus majorarea pensiei minime, a valorii punctului de pensie şi a salariului minim pe economie la 3.000 de lei.

USR a anunţat că va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, în prima zi a sesiunii parlamentare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite