Lege specială pentru limba de stat, adoptată în Parlamentul Ucrainean. Ucraineana a devenit singura limbă oficială în Ucraina

Ucraineana a devenit singură limbă oficială în Ucraina, după adoptarea unei legi speciale în parlament. Drepturile lingvistice ale minorităților, între care și cea română, sunt reduse la minimum. Unele asociații românești din Cernăuți cer o poziție mai fermă a Bucureștiului pentru protejarea drepturilor etnicilor români și speră că noul președinte ucrainean să revizuiască legea. Coincidență sau nu, decizia Kievului vine la scurt timp după ce președintele Putin a anunțat simplificarea procedurilor de obținere a pașapoartelor rusești pentru etnicii din estul Ucrainei.

26 Aprilie 2019, 20:10 |

Legea a stârnit îngrijorare în rândul minorităților. Moscova a catalogat-o drept "scandaloasă". La București, un secretar de stat din MAE i-a cerut telefonic omologului de la Kiev să asigure respectarea drepturilor etnicilor români în conformitate cu normele internaționale.

Totul va fi dublat sau subtitrat în limba ucraineană, iar publicațiile românești trebuie traduse în limba oficială, avertizează Societatea pentru cultură Mihai Eminescu din Cernăuți.

Nouă lege a limbii ucrainene se aplică în comunicările oficiale, de la medici și judecători, până la politicieni, militari și angajați în companiile de stat. Filmele și programele TV trebuie să fie în proporție de 90% în limba ucraineană. Situația se aplică și pentru cel puțin 50% din cărțile și ziarele tipărite. Textul nu se referă la utilizarea limbii în cadru privat și religios.

SUA au calificat drept inacceptabilă decizia Moscovei de a facilita acordarea cetățeniei ruse ucrainenilor din est imediat după alegerea noului președinte, acuzind stirnirea unui conflict.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 11°C
IASI 15°C 14°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI