Lege specială pentru limba de stat, adoptată în Parlamentul Ucrainean. Ucraineana a devenit singura limbă oficială în Ucraina

26 aprilie 2019, 20:10

Legea a stârnit îngrijorare în rândul minorităților. Moscova a catalogat-o drept „scandaloasă”. La București, un secretar de stat din MAE i-a cerut telefonic omologului de la Kiev să asigure respectarea drepturilor etnicilor români în conformitate cu normele internaționale.

Totul va fi dublat sau subtitrat în limba ucraineană, iar publicațiile românești trebuie traduse în limba oficială, avertizează Societatea pentru cultură Mihai Eminescu din Cernăuți.

Nouă lege a limbii ucrainene se aplică în comunicările oficiale, de la medici și judecători, până la politicieni, militari și angajați în companiile de stat. Filmele și programele TV trebuie să fie în proporție de 90% în limba ucraineană. Situația se aplică și pentru cel puțin 50% din cărțile și ziarele tipărite. Textul nu se referă la utilizarea limbii în cadru privat și religios.

SUA au calificat drept inacceptabilă decizia Moscovei de a facilita acordarea cetățeniei ruse ucrainenilor din est imediat după alegerea noului președinte, acuzind stirnirea unui conflict.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Atac aerian masiv lansat de Rusia asupra Ucrainei

Carnea de pui din Ucraina a devenit sperietoarea crescătorilor europeni