Parlamentul Scoției a aprobat organizarea unui al doilea referendum pentru independență

28 martie 2017, 23:01

Parlamentarii scoţieni au dezbătut şi votat iniţiativa premierului Nicola Sturgeon de a cere permisiunea Londrei pentru un nou referendum de independenţă. Au aprobat-o cu 69 de voturi pentru şi 59 împotrivă.

Nicola Sturgeon: „Viitorul Scoţiei trebuie să fie în mâinile Scoţiei. Despre asta este vorba, despre viitorul ţării noastre – cum putem să ne exploatăm cel mai bine potenţialul de ţară şi cum să depăşim provocările cu care ne confruntăm„.

Aşa cum o sugerează şi scorul strâns, conservatorii de la Edinburgh critică iniţiativa.

Ruth Davidson, liderul Partidului Conservator din Scoţia: „Ăsta nu este planul serios al unui guvern rezonabil. E partidul de guvernământ care vine cu aceeaşi reţetă pentru divizare„.

Decizia parlamentarilor scoţieni are loc cu doar o zi înainte ca Marea Britanie să declanşeze oficial procedurile de Brexit.

Guvernul de la Londra a refuzat clar orice negocieri, spunând că ar fi nedrept să facă acest lucru înainte de a şti viitorul relaţiei cu Europa.

În 2014, scoţienii au respins independenţa prin referendum cu 55% la 45%, dar, afirmă prim-ministrul Nicola Sturgeon, votul pentru Brexit a schimbat fundamental situaţia, iar scoţienii ar trebui consultaţi din nou în această chestiune.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite